Kayıt dışı ekonomi ve Türkiye'de ekonomik büyüme üzerine etkileri
Informal economy and its impact on economic growth in Turkey
  1. Tez No: 531659
  2. Yazar: CANAN KORUDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM OKUR DİNÇSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Ekonomik Büyüme, Kayıt Dışı Ekonomi, Türkiye, Economics, Economic Growth, Informal Economy, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kayıt dışı ekonominin ekonomik büyüme üzerine etkileri konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bu çalışmanın amacı kayıt dışı ekonominin Türkiye'de ekonomik büyüme üzerine etkilerini açıklamaktır. Çalışmada Türkiye'de kayıt dışı ekonomi ve ekonomik büyüme ile ilgili makroekonomik göstergelerden faydalanılarak araştırma yapılmıştır. Belirtilen göstergeler üzerinden değerlendirme yaparken matematiksel analiz yöntemi kullanılmıştır. Matematiksel analiz yöntemi kullanılması suretiyle Türkiye'de kayıt dışı ekonominin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine dair sayısal veriler elde edilmesi mümkün olmuştur. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye'de kayıt dışı ekonomi; GSYIH, kişi başına milli gelir, vergi gelirleri, iç ve dış borç stoku, cari açık gibi ekonomik göstergeler üzerinde negatif yönde etkiler ortaya koymaktadır. Dolayısıyla çalışmada Türkiye'de kayıt dışı ekonominin ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkileri olduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir. 2000 ile 2016 yılları arasındaki makroekonomik veriler özelinde araştırması yapılması çalışmanın sınırlılıklarını meydana getirmektedir. Çalışmada matematiksel analiz kullanılarak sonuçlar elde edilmesi çalışmanın sağladığı katkılar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
There are different views on the effects of the informal economy on economic growth. The aim of this study was to describe the impact of the informal economy on economic growth in Turkey. Informal economy and economic growth in Turkey in this study was researched by using the macroeconomic indicators. The mathematical analysis method was used to evaluate the indicators mentioned above. Through the use of mathematical analysis methods it was achieved to get the numerical data on the effect of informal economy of Turkey's economic growth. According to the obtained results informal economy in Turkey has negative effects on economic indicators such as ; GDP, per capita income, tax revenues, domestic and foreign debt stock and current account deficits. Therefore, as per this study it was obtained that informal economy has negative impact on economic growth in Turkey's economy. Research on the macroeconomic data between 2000 and 2016 constitutes the limitation of the study. Applying the mathematical analysis of reaching the results are considered as a contributions of this study.