Momordica charantia L.(Kudret narı) bitkisi ile tip 2 diyabet ilişkisi
Relation of momordica charantia l. (Bitter melon) and TYPE 2 diabetes mellitus
- Tez No: 531662
- Danışmanlar: PROF. DR. BİJEN KIVÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, M. charantia, Kan şekeri, diabetes, M. charantia, blood sugar
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Diyabet, bulaşıcı olmayan ancak dünyada prevalansının hızla artış gösterdiği dört hastalıktan biri ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Komplikasyonları vücudun tüm bölümlerini etkileyebilir ve tedavisi hem bireyin hem de ülkenin ekonomisini etkilemektedir. Bu sebeple halk içerisinde diyabeti tedavi etmek amacıyla bitkisel tıptan yararlanılmaktadır. Diyabetin tedavisinde ise dünyada yaygın olarak kullanılan bitkilerden biri Momordica charantia 'dır. M. charantia birçok etkili bileşiği bünyesinde taşımaktadır. Karantin, polipeptid-p, visin hipoglisemik etkisinden sorumlu olan majör bileşiklerindendir. Yapılan literatür taramasında incelenen birçok çalışmada hayvanlar üzerinde M. charantia bitkisinin çeşitli ekstreleri, meyvesinin suyu ve çekirdeklerinin denendiği görülmüştür. Çalışmalarda bitkinin antidiyabetik, antioksidan, antiülser ve benzeri birçok etkinliği incelenmiştir. Birçok çalışmada kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü ve kan kolesterol değerlerini iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Ancak insanlar üzerinde yapılan çalışmaların genelleme yapabilmek adına arttırılması gerekmektedir. Sonuç olarak M. charantia hipoglisemik etkiye sahiptir ve oral hipoglisemik ajan kullanan bireyler tarafından dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes is not contagious but one of the 4 diseases with an increased prevalence in the world and important public health problem. Complications can affect every part of the body. The treatment affects the economy of both the individual and the country. For this reason it is benefited from herbal remedies within the public. One of the most common herbs used in the treatment of diabetes is Momordica charantia. M. charantia including has many important component; charantin, polypeptide-p, visin hypoglycemic is major components responsible for its effect. In a lot of studies examined in the literature survey is saying that various extracts of M. charantia plant, its fruit juice and core of the fruit were tested on animals were tested. Studies about M. charantia have examined the antidiabetic, antiulcer, antioxidant and such many effects of the plant. Many studies have shown that the plant has reduced blood sugar to an significiant level and it has been observed that it improves blood cholesterol levels but the studies on people must be increased to make generalizations. As a result M. charantia has hypoglycemic effect and it should be used with caution by individuals using oral antidiabetic agents.