Sağlık kuruluşlarında ödeme yöntemleri ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında performansa dayalı ek ödeme uygulaması
Payment methods of the healtcare institutions and additional payment system based on performance of the secondary healthcare institutions
  1. Tez No: 531724
  2. Yazar: İHSAN CENK KOCAKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DEMİRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Kuruluşları, Sağlık Kuruluşları Finansmanı, Sağlık Kuruluşlarında Ödeme Yöntemleri, Performansa Göre Ek Ödeme, İkinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Ödeme Yöntemleri, Health Care İnstitution, Health Care İnstitution Financing, Payment Methods Of Healthcare İnstitution, Additional Payment System Based On Performance, Payment Methods Of The Secondary Health Care İnstitution
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sağlık, ihtiyaç duyulması halinde karşılanması gereken ve ertelenemez bir ihtiyaçtır. Sağlık ihtiyacının karşılanması ise hem sunuculara hem de kullanıcılara maliyet oluşturmaktadır. Maliyetlerin yararlanıcılar tarafından karşılanması aşaması farklı finansman yöntemlerini, sunuculara aktarılması ise ödeme yöntemlerini oluşturmuştur. Ödeme sistemlerinin gelirlere doğrudan etkiye sahip bir yapıda olması; sağlık hizmetleri sunumunu, etkinliğini ve kalitesini doğrudan değiştirmektedir. Ülkemizde ödeme sistemleri içerisinde yer alan performansa dayalı ek ödeme sistemi ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında hekim verimliliğini artırmak ve hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılmaktadır fakat hesaplama yöntemleri içerisinde bulunan ve dönem ek ödeme katsayısının; dağıtılabilir döner sermaye tutarı ve hekimlerin performans puanları toplamı ile şekillenmesi hekimler arasında ücret adaletsizliğine yol açtığı tartışmasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada ikinci basamak sağlık kuruluşlarında kullanılan performansa göre ek ödeme sistemi reel duruma en yakın model kurulmasıyla dönem ek ödeme katsayısında oluşan değişimin ücretlerde oluşturduğu etki incelenmiş, dağıtılabilir döner sermaye tutarı için dengeleyici olabilecek yeni bir katsayı kullanımı, hekim performans puanı toplamı için ise kota sınırı kullanılarak kota üstünün hesaplamaya dahil edilmesi gerektiği önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health is a necessity which can not be postponed and when needed must be met. However, health necessity when taken care of it reflects some expenditure on patient and institution. When expenditure meets by patients get a different financing way, and when transferring to institutions create different payment method. Payment methods are directly impacting to income and that's why it changes quality and effectiveness of the provision of healthcare services. Additional payment system based on performance in payment systems in our country is used in secondary and tertiary health institutions to increase physician productivity and improve service quality, but in the calculation methods and the period additional payment factor, distributable revolving funds and physicians with the sum of performance points form the discussion among physicians caused unfair remuneration. In this study, the effect of the change in the additional payment coefficient of the period upon the establishment of the model closest to the real situation was examined according to the performance used in the secondary health institutions and it was suggested that the use of a new coefficient that can be balanced for the distributable revolving Fund Amount should be.