Dı edebiyata Kurdistana Irakê de romana siyasî
Irak Kürdistan edebiyatında siyasi roman
  1. Tez No: 531740
  2. Yazar: KARUKH DARA MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Roman-siyaset, Kürdistan-Katliam, Kimyasal gaz, Enfal, Halepçe, Roman, Yazar, Novel-politics, genocide-Kurdistan, chemical weapons, Anfaal, Halabja, novel writer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın yapıldığı yöre, Irak Kürdistan Edebiyatında siyasi roman. Irak Kürdistan edebiyatında siyasi roman konusunu ele almaktadır. Bölgede yaşayan sosyal felaketlerle ilgili Enfal ve Halepçe gibi trajik olayları da işleyen; bu nedenle roman-siyaset ilişkisini sergileyen bir anlatıma bağlı kalmış kurmaca metinleri ele almaktadır. Bu çalışma, Irak Kürdistan'ında siyasi ve kanlı tarihin panoramasını özetlemektedir. Zira Irak Kürdistan'da ulusun yaşadığı trajik olayları dikkate almayan roman yoktur. Bu nedenle roman siyaset bilimiyle zorunlu olarak ilişkilidir. Siyaset-toplum-tarih ve roman ilişkisini işleyen bu çalışma, Irak Kürdistan'da yapılan ilk araştırmayı oluşturmaktadır. Akademik bir çalışma olarak hazırladığımız bu tez, romanda metodoloji, siyasi romanın konusu, siyasi romanın kuramsal boyutları olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This literary research is about political novels in the Iraq Kurdistan. Due to the incidents that happened to the Kurds, like Anfaal, the use of chemical weapons, genocide, and many others, this research also shed light on the connection between novel and politics. The use of the articles that were written Kurmanji dialect contributed significantly for this research. In this research, the bloody political history of Iraq Kurdistan is shortly exhibited. Despite the fact that lots of monstrous incidents have happened to the Kurds, only few novels have been written in this field. Due to this fact, we can say that there is a very unwilling connection between novel and politics. This literary research is a new research in its field for the Kurdistan Region. Academically, the research is composed of three parts which are, Methods of Novels, Categories of Political Novels, and Social measurements of Political Novels.