Surriyalîzm di helbesta nûxazî ya kurdî de (Bi nimûne helbestên Sebah Rencder)
Modern Kürt şiiri'nde sürrealizm (Sebah Rencder'in şiirlerinden örneklerle)
- Tez No: 473612
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern, Surrialism, Modern Kurdish Literature, Sabah Ranjdar, The Poet's Poems Sabah Ranjdar
- Yıl: 2017
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez, Modern Kürt Edebiyatı şairlerinden biri olan Sebah Rencder'in şiirlerinde sürrelizm akımı konusunu ele almaktadır. Genel olarak sürrealizmin temelleri üzerinde durulmuş, Modern Kürt Edebiyatı'ndaki yerinden bahsedilmiş ve Sebah Rencder'in şiirleri sürrelizm akımı çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.Özellikle şairin bu akımla şiirlerini nasıl güçlendirip zenginleştirdiği ve Modern Kürt Edebiyatı'ndaki rolünden bahsedilmiştir. Tezimiz, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak sürrealizmin doğuşu ve yayılışı, özellikle de doğu edebiyatlarından Arap Edebiyatı'na etkisi üzerinde durulmuş. İkinci bölümde ise Irak Kürdistanı'ndaki Modern Edebiyattan bahsedilip bu bölgede sürrealizmi ortaya çıkaran nedenler ve sürrealizmi Modern Kürt Edebiyatı'na taşıyan edebî topluluklardan bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde ise sürrealizmin temellerinden bahsedilip Sebah Rencder'in şiirlerinden örnekler verilmiştir. Anahtar kelimler: Modern Edebiyat, sürrelizm, Modern Kürt Edebiyat, Sebah Rencder, Sebah Rencder'in şiirlersi.
Özet (Çeviri)
Our research is about ''Modern Kurdish poems is Surrial, poet Sabah Rangder poet example .''He trise to show the properties of surrials in modern Kurdish poems as titeratural movement and art so as to be a complete poems in modern Kurdish poems generally and the form of the poems writing and how to be used in songs and its role in the modern Kurdish poems. In additional of surrial appearment of the writing the properties with the poet. Our research is consist of a prefix so as to be a gate to modernisims and we devided our research into three main chapters: The first chapter: Is about the poem generally and how to be revolved and dereloped the Surial in Euroup-France, and how to entered the sourrounded nations such as Arabic Arts. And in the second chapter: We tried to recognize the modernisim in Kurdistan region and the surialism appeament and the ways of spreading this movement in Kurdis poems. And the third chapter: We tried to stop the bases and properties of the poems in Surialism, and as an example we tried to study and mention ''Ranjdar's'' poems andhow to analyse the Surrialisms. And at the end we gave the most important results of our studing.