Kâdiriyye tarîkatı: Hâlisiyye şubesi
Qadiriyya order: Khalisiyya branch
- Tez No: 531824
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÇELİK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Kâdiriyye, Hâlisiyye, Tasavvuf, Tarîkat, Mürşid, Qadiriyya, Khalisiyya, Sufism, Tariqat, Murshid
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 283
Özet
Kâdiriyye tarîkatı Abdülkâdir Geylânî tarafından Bağdat'ta kurulan ilk İslâm sûfî tarîkatlarından birisidir. Kurucusu olan Abdülkâdir Geylânî (d.1077/1078, Neyf, İran - v. 562/1166, Bağdat) İslâm târihinde büyük bir şöhrete sâhiptir. Kâdiriyye bugün dahi dünyanın her yerinde müntesipleri bulunan bir tarîkattır. Abdurrahman Hâlis Kerkükî 1797-1858 yılları arasında yaşamıştır. Kadiriyye Tarîkatı Hâlisiyye şubesi'nin kurucusudur. Uzlaştırıcı ve örnek kişiliğiyle öne çıkan bir Allah dostudur. Hâlisiyye şubesi meşâyıhı genelde sırrî bir vasfa sahip olduklarından pek fazla eser telif etmemişlerdir. Kadirî Tarîkatı Hâlisiyye şubesi bugün memleketimizin birçok ilinde, başta Irak olmak üzere Avrupa ve Amerika'da hayâtiyetini devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Qadiriyya Order the oldest orders of the mystical Sufi branch of Islam, founded by the Abd al-Qadir al-Jilani in Baghdad. İts founder Abd al-Qadir al-Jilani (born 1077/78, Nif, Persia-died 562/1166, Baghdad) the person who have got a big fame in the İslamic History. Qadiriyya, the Order have got members all around the world even in the present day. Abdurrahman Kerkuki lived between 1797-1858. He is the founder of Khalisiyya branch of Qadiriyya order. Since the Branch of Khalisiyya sheikhs generally has a secret mastery, many works have not been copyrighted. He is a friend of Allah with his conciliatory and a leading personality. Today, Khalisiyya Branch of Qadiriyya Order continues its presence in many cities of our country in Europe and America especially in Iraq.