Evli bireylerin evlilik doyumu ve merhamet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between merital adjustment and compassion in married individual
  1. Tez No: 531829
  2. Yazar: SALİHA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Yaşamı, Evlilik Doyumu, Özşefkat, Merhamet, Marriage, Marital Life, Marital Satisfaction, Self-Compassion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, evli bireylerin evlilik doyumu ve merhamet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan 304 kişiyle gerçekleştirilen anket çalışmasında kişilerin demografik değişkenleri, evlilik doyumu ve merhamet değişkenleri karşılaştırılarak aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmada katılımcılara verilen ölçekler“Demografik Bilgi Formu”,“Evlilik Yaşam Ölçeği”ve“Merhamet Ölçeği”dir. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda, demografik değişkenler bakımından katılımcıların evlilik doyumu ve merhamet alt boyutlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Erkeklerde, çocuk sahibi olanlarda, 30 yaş ve üzeri kişilerde ve 10 yıl ve üzeri evli olanlarda olan katılımcılarda evlilik doyumu puan ortalamalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, merhamete ilişkin olumlu özellik bildiren alt boyutların erkeklerde, 24-30 yaş arasındaki bireylerde ve üniversite mezunlarında daha yüksek puan ortalaması bildirdiği saptanmıştır. Evlilik doyumu ve merhamet arasındaki ilişki ele alındığında, sevecenlik ve evlilik doyumu pozitif ilişkili; bağlantısızlık ve evlilik doyumu negatif ilişkili saptanmıştır. Ayrıca, sevecenlik ve bağlantısızlık alt boyutlarının evlilik doyumunu anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçların, evli bireylerin evlilik doyumunun değerlendirilmesinde ya da evlilik doyumuna ilişkin müdahalelerin yapılandırılmasında özşefkat kavramının önemli olabileceğine ilişkin bulgular içerdiği görülmektedir. Özşefkatin kişilerin psikolojik iyi oluşları ile bağlantısı olduğunu öne süren ve daha önce incelemesi yapılan diğer çalışmalarla evlilikte iyi oluş bakımından ilişkili olduğu tespit edilen bu çalışma ile tutarlılık gösterdiği düşünülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak çalışmaların söz konusu bulguları ele alması gerekliliği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between marital satisfaction and self-compassion levels of married individuals. 304 participants filled out survey forms fort he measurement of the relationship among research variables and related subscales. Measurement instruments for this study included“Demographic Information Form”,“Marriage Life Questionnaire”, and“Self-Compassion Scale”. Based on the findings of the research, marital satisfaction and self-compassion were found as significantly different in terms of demographic variables. Males, individuals with children, 30 year-olds and above individuals and individuals married for 10 years and above reported significantly higher scores on marital satisfaction. Additionally, positive subscales in self-compassion were found as significanly higher among males, 24-30 year-old individuals, and university graduates. Results related to the relationship between marital satisfaction and self-compassion indicated the kindness subscale and marital satisfaction were found as positively correlated, whereas the indifference subscale and marital satisfaction were found as negatively correlated. Besides, kindness and indifference also significantly predicted marital satisfaction of the participants in this study. The findings of the study demonstrated that self-compassion is a prominent aspect when considering marital satisfaction in terms of the prior findings regarding self-compassion and well-being. Further research and prevention strategies can be also structured by considering the relationship between self-compassion and marital quality.