İşletmelerde iç kontrol ve iç denetim etkinliğinin ERP ile yönetimi
Management with ERP of internal control and internal audit activity in business
- Tez No: 531830
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YİĞİT ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, İç Kontrol, ERP, Audit, Internal Audit, Internal control, Enterprise Resource Planning
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İşletmelerde İç Kontrol ve İç Denetim Etkinliğinin ERP ile Yönetimi" başlıklı bu tezin amacı; iç kontrol ve iç denetimin ERP ile yönetiminin bağlantısı ortaya koyarak, etkin bir yönetim şeklinin nasıl olduğu konusunda bilgiler elde etmek ve böylece işletmeler de iç kontrol ve iç denetimin ERP ile daha etkin yönetildiğinin bilincini oluşturmaktır. Tezde ilk olarak iç kontrol, iç denetim ve ERP kavramları incelenmiş, etkin işleyen iç kontrol ve iç denetimin ERP ile yönetime sunduğu katkıların olup olmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan örnekle iç kontrol ve iç denetime ERP'nin ne kadar etki ettiği saptanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmaları sonucunda iç kontrol ve iç denetim de ERP'nin yönetime rapor sunma ve kontrol aşamaları ile daha uygun ve daha az zaman ile şirket içi tüm süreçlerdeki bilgiyi en iyi şekilde sağladığı görülmüştür. Bu sayede iç kontrol ve iç denetim de iç denetçilerin işinin ERP ile raporlama ve takip süreçlerinde kolaylık sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this entitled thesis“Management of Internal Control and Internal Audit Effectiveness in Enterprises with ERP”is to provide information about how an effective management method is, by establishing the connection of internal control and internal control with ERP management, so that enterprises are also aware that internal control and internal audit are managed more effectively with ERP. In the thesis, firstly, internal control, internal audit and ERP concepts were reviewed, and it was tried to find out whether effective functioning internal control and internal audit contributed to the management with ERP. In this study, it is tried to discover the effect of ERP on internal control and internal audit. As a result of the thesis studies, it is seen that ERP provides the management with the most appropriate and less time to report to the management and to provide the information in all processes in the company. In this way, it has been determined that internal auditor's work in internal control and internal audit provides ease in reporting and follow-up processes with ERP.