Silikon hidrojel kontakt lens kullanan hastalardaki korneal değişikliklerin incelenmesi
Investigation of corneal changes in patients with silicone hydrogel contact lens
  1. Tez No: 531847
  2. Yazar: MÜBECCEL BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SEVGİ KARADAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kontakt Lens, Sirius topografi, Speküler mikroskopi, Ön segment OCT, Contact Lens, Sirius Topography, Specular Microscopy, Anterior segment OCT
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kontakt lens birimimizde takipli hastaların korneal topografik değişikliklerinin Sirius korneal topografi ile, stromal ve epitel kalınlığın Heidelberg Spectralis OCT ön segment modülü ile, endotel morfolojisinin Nidek speküler mikroskopi ile değerlendirilmesi ve bu değerlerin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya kontakt lens kullanan 95 hastanın 190 gözü ve polikliniğimize rutin muayene için gelip, okuler patolojisi bulunmayan 95 bireyin 190 gözü dahil edildi. Hastların ve kontrol grubundaki bireylerin demografik verileri kaydedildi. Detaylı oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Deneyimli teknisyen tarafından Heidelberg Spectralis OCT ön segment modülü ile ölçülen stromal kalınlık ve epitelyal kalınlık değerleri kaydedildi. Santral korneal kalınlık değerleri ve keratometri değerleri Sirius® korneal topografi cihazı ile ölçüldü. NIDEK CEM 530 nonkontakt speküler mikroskop cihazı kullanılarak kornea endotel değerleri kaydedildi. Schirmer testi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya kontakt lens kullanan 95 hastanın 190 gözü dahil edildi(grup 1).Kontakt lens kullanan hastaların 21'i erkek, 74'ü kadındı. 95 kişilik kontrol grubunun 23'ü erkek 72'si kadındı(grup2). Kontakt lens kullanan hastaların yaş ortalaması 22,80, kontrol grubunun yaş ortalaması 23,80 idi. Gruplar arasında K1, K2, posterior k2, epitel kalınlığı, endotel sayı ve yoğunluğu anlamlı olarak farklı çıkarken; yaş, cinsiyet, schirmer, mkk, posterior k1, stromal kalınlık ve hexogonal hücre sayısı benzer çıktı.Lens kullanan hastalar lens kullanım sürelerine göre 2 ye ayrıldı. 0-18 ay kullananlar grup 3, 18 ay üzeri kullananlar grup 4 olarak adlandırıldı. Çalışmaya katılan hastaların 0-18 ay arası kullanalar %50,5 iken 19 ay ve üzeri ay kullanaların ise %49,5 olduğu belirlendi. 0-18 ay süre ile kullananların yaş ortalaması (21,52±3,31), 19 ay ve üzeri kullananların yaş ortalaması (24,19±4,99)dü. Fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Cinsiyet bakımından her iki grup benzerdi. Kontakt lens kullanıcıları kullanım sürelerine göre ayrıldığında sim k1, sim k2, merkezi korneal kalınlık, posterior k1 ve posterior k2 değerlerinin değişmediği, yalnızca endotel sayısının ve sferik refraksiyon değerinin farklı olduğu görüldü. Sonuç: Sonuçlarımıza göre, Grup 1 ve 2 arasında K1, K2, posterior k2, epitel kalınlığı, endotel sayı ve yoğunluğu anlamlı olarak farklı çıkarken; yaş, cinsiyet, schirmer, mkk, posterior k1, stromal kalınlık ve hekzagonal hücre sayısı benzer çıktı. Kontakt lens kullanıcıları kullanım sürelerine göre ayrıldığında sim k1, sim k2, merkezi korneal kalınlık, posterior k1 ve posterior k2 değerlerinin değişmediği, yalnızca endotel sayısının ve sferik refraksiyon değerinin farklı olduğu görüldü. Günümüzde sıklıkla oksijen geçirgenliği yüksek silikon hidrojel lenslerin kullanımı ile hipoksik etkiler en aza indirilse de, kontakt lenslerin mekanik ve inflamatuar etkileri ile ilişkili olarak kornea yapısında görülebilecek olumsuz etkilenmeler vardır. Son zamanlarda artan yumuşak kontakt lens kullanımı ve sonrasında hastaların keratorefraktif cerrahi isteği, cerrahi komplikasyonları önleyebilme ve beklentileri karşılayabilmek için bu lenslerin korneaya etkilerini bilmek faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the corneal topographic changes of patients with contact lens unit with Sirius corneal topography, stromal and epithelial thickness with Heidelberg Spectralis OCT anterior segment modulus, endothelial morphology with Nidek specular microscopy and compare these values with healthy control group. Materials and Methods: 190 eyes of 95 patients who used contact lenses and 190 eyes of 95 individuals who came to our polyclinic for routine examination and did not have ocular pathology were included in our study. Demographic data of patients and control group were recorded. Detailed ophthalmologic examinations were performed. Stromal thickness and epithelial thickness values were recorded by an experienced technician with the Heidelberg Spectralis OCT anterior segment modulus. Central corneal thickness and keratometry values were measured with Sirius® corneal topography device. Corneal endothelium values were recorded using NIDEK CEM 530 noncontact specular microscope. Schirmer test was done. Results: 190 eyes of 95 patients using contact lenses were included (group 1). Twenty-one of the patients using contact lenses were male, 74 were female. 23 of the control group of 95 were male and 72 were female (group 2). The mean age of the patients using contact lenses was 22,80 and the mean age of the control group was 23.80. K1, K2, posterior k2, epithelial thickness, endothelial count and density were significantly different between the groups, but; age, gender, schirmer, mkk, posterior k1, stromal thickness and number of hexogonal cells were similar. Patients using lenses were divided into 2 groups according to their lens use time. Groups using 0-18 months were called group 3, and users over 18 months were group 4.Patients who participated in the study were found to have 50,5% of those who used between 0-18 months, and 49,5% of those who used 19 months and over months. The average age of the users who used it for 0-18 months (21,52 ± 3,31), the average age of those who use it for 19 months.(24,19 ± 4,99) The difference is statistically significant. Both groups were similar in terms of sex. When contact lens users were divided according to their duration of use, it was seen that sim k1, sim k2, central corneal thickness, posterior k1 and posterior K2 values did not change but only endothelial number and spherical refraction values were different. Result: We found that; K1, K2, posterior k2, epithelial thickness, endothelial count and density were significantly different between the group 1 and 2 but; age, gender, schirmer, mkk, posterior k1, stromal thickness and number of hexogonal cells were similar. When contact lens users were divided according to their duration of use, it was seen that sim k1, simk2, central corneal thickness, posterior k1 and posterior K2 values did not change but only endothelial number and spherical refraction values were different. Although hypoxic effects are minimized by the use of silicone hydrogel lenses with high oxygen permeability, contact lenses are mechanically and adverse effects on the corneal structure associated with inflammatory effects. It is helpful to know the effect of these soft lenses on the cornea in order to increase the use of soft contact lenses in recent times and to make patients want keratorefractive surgery, to prevent surgical complications and to meet expectations.