İşitme cihazı kullanan bireylerin cihaz memnuniyeti ile işitsel yetersizlik ve engellilik algılarının incelenmesi
Research of perception of auditory disability and handicap with hearing aid satisfaction of individuals using hearing aids
- Tez No: 531853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PİŞTAV AKMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme cihazları, hasta memnuniyeti, işitme kaybı, işitsel, yetersizlik, İşitme cihazları, hasta memnuniyeti, işitme kaybı, işitsel, yetersizlik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Periferik veya santral işitme sisteminin herhangi bir bölümünde meydana gelen patoloji nedeniyle seslerin algısının bozulması işitme kaybı olarak tanılanmaktadır. İşitme kaybının olumsuz etkilerini azaltmak için kullanılan işitme cihazlarının yaşam kalitesine etkisi giderek artmaktadır. İşitme cihazı kullanımı işitme kayıplı bireyin konuşmayı daha rahat anlamasını sağlamaktadır. Bu araştırmada işitme kaybı derecesinin ve hasta yaşının işitme cihazı memnuniyeti ile işitsel yetersizlik ve bireysel engellilik algısı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve işitme cihazı kullanıcılarının işitme cihazı memnuniyeti ile işitsel yetersizlik ve bireysel engellilik algısı arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Odyoloji Kliniği'ne işitme cihazı takibi için başvuran 20 – 80 yaş arasındaki bilateral (çift taraflı), unilateral (tek taraflı) işitme cihazı kullanan bireyler dahil edilmiştir. İlk gruplandırma gönüllünün yaşına göre yapılmış, sonrasında her grup kendi içinde işitme kaybı derecesine göre tekrar gruplandırılmıştır. Araştırmaya katılan bireylere işitme cihazı memnuniyetini değerlendirmek için İşitme Cihazından Sağlanan Faydanın Kısaltılmış Profili - Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit (APHAB) ve işitme kaybı nedeniyle bireyin günlük yaşamında meydana genel engelliliğin değerlendirilmesi için Amsterdam İşitsel Yetersizlik ve Engellilik Anketi - Amsterdam Inventory for Auditory Disability and Handicap (AIADH) uygulanmıştır. Yaş, işitme kaybı derecesi, işitme cihazı kanal sayısı gibi birçok faktörün işitme cihazı memnuniyetinin, işitsel yetersizlik ve bireysel engelliliğin üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza 64 kadın, 69 erkek, toplamda 133 birey katıldı. Yaşları 20 ile 80 arasında değişen katılımcıların yaş ortalaması 52,33 20,62 yıldı. İşitme cihazlı ve işitme cihazsız APHAB puanı, işitme kaybı derecesine göre istatistiksel olarak karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde farklılık saptandı. APHAB puanlarının yaş grubuna göre farklılaşması istatistiksel olarak anlamlı bulundu. İşitsel yetersizlik ve engellilik puanları işitme kaybına göre analiz edildiğinde elde edilen fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: İşitme kaybı derecesinin artması işitme cihazı memnuniyetini olumsuz etkilemektedir. İşitme cihazı kullanan genç bireyler yaşlı bireylere göre işitme cihazından daha fazla yarar sağlamaktadır. Çift taraflı işitme cihazı kullanan işitme kayıplı bireyler tek taraflı işitme cihazı kullananlara göre işitme cihazı memnuniyet oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. İşitme kaybı derecesi arttıkça işitsel yetersizlik ve engellilik oranı da artmaktadır. İşitme cihazı kullanımı bu yetersizlik düzeyini hafifletmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The deterioration in the perception of sounds due to the pathology occurring in any part of the peripheral or central hearing system is diagnosed as hearing loss. The effect of hearing aids used to reduce the negative effects of hearing loss on the quality of life is increasing. The use of a hearing aid allows the hearing impaired individual to understand speech more comfortably. The aim of this study was to evaluate the effects of hearing loss and hearing age on hearing impairment and to investigate whether there was a relationship between hearing impairment and hearing impaired perception and individual disability. Material and Methods: This study included individuals with bilateral (bilateral) and unilateral (one-sided) hearing aids between 20-80 years of age who were followed in Ege University Medical Faculty, Department of Otorhinolaryngology. The first group was performed according to the age of the volunteer, and then each group was re-grouped according to the degree of hearing loss. Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit (APHAB) for evaluation of hearing aid satisfaction and Amsterdam Inventory for Auditory Disability and Handicap (AIADH) for assessing of the general disability of the individual in the daily life of the individual due to hearing loss conducted. Many factors such as age, degree of hearing loss, number of hearing aid channels were evaluated for hearing aid satisfaction, auditory impairment and individual disability. Results: 64 female, 69 male, totally 133 individuals contribute in this study. The mean ages 52,33 20,62 years and their ages varied between 20 and 80. By means of degree of hearing loss APHAB score with hearing aid and without it, difference is significantly when compared statistically. The difference of APHAB scores was statistically significant, according to age group. Auditory disability and handicap scores, difference when analyzed is significant statistically regarding to the hearing loss. Conclusion: The increase in degree of hearing loss negatively affects the hearing aid satistifaction of the individual. The hearing aid satisfaction, of younger people using hearing aids are higher than the older people, and this difference is statistically significant. According to unilateral hearing aid users, bilateral hearing aid users' hearing aid satisfaction is much more. As the degree of the hearing loss increases, the rate of auditory disability and handicap increases. Use of the hearing aid alleviates this degree of auditory disability.