Mevlânâ Müzesi'ndeki 1177 Numaralı Mesnevî nüshası ve Veled İzbudak tercümesi‟nin incelenmesi
Study of Mathnawi copy and Veled Izbudak‟s translation Number 1177 at Mawlana Museum
  1. Tez No: 531890
  2. Yazar: MUSA SAMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Mesnevî, Veled Çelebi İzbudak, Mesnevî Tercümeleri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Samur, Musa,“Mevlânâ Müzesi‟ndeki 1177 Numaralı Mesnevî Nüshası ve Veled Çelebi Tercümesi‟nin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale 2018. Bu çalışmanın konusunu Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyetine geçiş döneminde yaşamış olan Veled Çelebi‟nin yapmış olduğu Mesnevî tercümesi ve bu tercümeye esas olan 723 tarihli yazma nüsha teşkil etmektedir. Cumhuriyet Dönemi‟nde yayınlanan ilk Mesnevî tercümesinin sahibi Veled Çelebi‟dir. Bu tercüme incelenmiş, baş taraflarından belirli bir bölüm söz konusu yazma ile ve Reynold Alleyne Nicholson neşriyle karşılaştırılmıştır. Veled Çelebi‟nin tercümesi, o dönemde büyük bir boşluğu doldurmuştur. Bu tercüme Abdülbâki Gölpınarlı tarafından gözden geçirilmiş ve ona bazı açıklamalar yazılmıştır. Bu konuda İzbudak ile Gölpınarlı arasındaki anlaşmazlığa da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Samur Musa, Study of Mathnawi Copy and Veled İzbudak‟s translation Number 1177 at Mawlana Museum, Post Graduate Thesis, Kırıkkale 2018. The subject of this study is made of Mathnawi translation by Veled Çelebi who lived through transition period from Ottoman Empire to Turkish Republic and the manuscript copy of that translation dating 723. Veled Çelebi is the owner of the first Mathnawi translation published in The Republic Period. This translation was examined and a certain part from the beginning was compared with Reynold Alleyne Nicholson‟s writing. Veled Çelebi‟s translation filled a huge gap in that period. This translation was reviewed by Abdulbaki Gölpınarlı and some explanations were added to the translation. At that point, the conflict between İzbudak and Gölpınarlı was mentioned. Key Words : Mawlana, Mathnawi, Veled Çelebi İzbudak, Mathnawi Translations.