Sezai Karakoç şiirinde umut
Hope in Sezai Karakoç poems
- Tez No: 531952
- Danışmanlar: DOÇ. OĞUZ ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, Diriliş, Umut, Gül, Medeniyet, Sezai Karakoç, Resurrection, Hope, Civilization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamız Asr-ı Saadet Dönemi İslamı'nın bireyin ve toplumun hayatına yeniden hâkim olması umudunu taşıyan Sezai Karakoç'un, bu umudu şiirlerine nasıl yansıttığını, ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu bağlamda Karakoç'un hem fikir yazılarını hem de şiirlerini tetkik ettik. Ayrıca Yüce Diriliş Partisi'nin web sitesinde yer alan konuşmalardan, kendisi hakkında yayımlanmış kitap ve tezlerden de faydalandık. Umut edilen medeniyetin şiirlere yansıması üzerinde duruldu. Şiirler yorumlanırken, Karakoç'un, fikir yazılarında konuya paralel düşüncelerine yer verildi. Birinci bölümde hayat hikâyesi oluşturulurken şiirleri temel alındı. Oldukça zengin hayat tezahürlerine şiirlerinde rastlamak zor olmadı. Çalışmamız sonunda bir asra yaklaşan bir ömrün, ilk gençlik yıllarından günümüze değin örnek yolculuğuna ve“cins adam”lığına tanıklık ettik. İslam ile insanın diriltilmesi şeklinde özetlenebilecek sonsuz umut, Karakoç'un tüm hayat hikâyesinin ve edebî eserlerinin özeti şeklinde karşımıza çıktı. Nihayetinde söz ile davranışları aynı hedefe yönelmiş samimi bir Müslüman'ın“Diriliş”ine tanıklık ettik.
Özet (Çeviri)
Our study aim to present the reflection of hope in poetry of Sezai Karakoç who has the hope of domination of Asri Islamic Felicity Era thoughts on individuals' and society's lives. In this context we examine the Karakoç's both prose and poems. We benefit from the speeches located in Supreme Resurrection Party website, also from boks and the thesis have been published about him. It is focused on the reflection of the hoped-for civilization to poetry. While interpreting Karakoc's poetry it is given his paralel thinking form his proses. Life story in the first chapter was based on poems. It was not difficult to come across in poetry manifestation of the very rich life. At the end of our study, we have witnessed a century of a model life journey from teenage years to the present and“genus man”. Endless hope can be summarized as the resurrection of man by Islam has appeared in the form of a summary of Karakoç's entire life story and his literary Works. Ultimately, we have witnessed in“resurrection”ofa sincere Muslim words and attitudes toward the same goal.