Situating Islamic existentialism in Turkey: Key existentialist concepts in Sezai Karakoç's works
Türkiye'de islami varoluşçuluk: Sezai Karakoç'un eserlerinde varoluşçu kavramlar
- Tez No: 764849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DANİEL JUST
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslami varoluşçuluk, ölüm, özgürlük, otantiklik, yabancılaşma, İkinci Yeni şiiri, Sezai Karakoç, Islamic existentialism, death, freedom, authenticity, alienation, Second New poetry, Sezai Karakoç
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu tezin amacı, Müslüman ve muhafazakar bir entelektüel, yazar ve Türk şiirinde İkinci Yeni akımının kurucularından biri olan Sezai Karakoç'un, varoluşçuluğun dört ana kavramı olan ölüm, özgürlük, otantiklik ve yabancılaşma kavramlarını İslam ve tasavvuf çerçevesinde ele alarak bu çalışmanın İslami varoluşçuluk olarak adlandırdığı sui generis bir nitelendirme oluşturduğuna dair analitik bir açıklama ortaya koymaktır. Araştırma, Karakoç'un şiir ve düzyazılarından yola çıkılarak varoluşçuluğun da sorduğu aynı felsefi sorularla meşgul olduğunu fakat bu soruların cevaplarını İslam ve tasavvufi literatürü kaynak kullanarak bulmaya çalıştığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Karakoç'un, (i) dünyevi hayatın ıstırabını ve umutsuzluğunu yenmek suretiyle tek yaratıcı olan Allah'a ulaşmak amacıyla ölüm gerçeğini kabul ederek; (ii) gerçek bir mümin olarak sahih bir hayat sürmek için çabalayarak, (iii) ilahi aşkı bulmak suretiyle nihai özgürlüğe kavuşmak için peygamberlerin ve İslam'ın müjdelediği ilke ve kaidelere riayet eden bir inanan olmak, ve (iv) bireyin yabancılaşmasını sona erdirmek ve nihai medeniyet olan İslam medeniyetine ulaşmak için diriliş eri olma görevini kabul etmek gerektiğini belirterek İslami varoluşçuluğun çerçevesini çizmektedir . Bu çalışma Karakoç'un varoluşçu bir yazar ve düşünür olduğunu iddia etmemekle birlikte, Karakoç'un, gerçek birey olmanın ne anlama geldiği, nasıl otantik ve dürüst bir yaşam sürüleceği, İslam medeniyetine erişmek ve nihayetinde samimi bir mümin olarak Allah'a kavuşmak yolunda neler yapılması gerektiği gibi sorulara varoluşçuluğun temel kavramlarını kullanarak yanıt verdiğini ortaya koymaktadır. Bu tez, Karakoç'un şiirlerine, denemelerine ve dünya görüşüne nüfuz eden diriliş doktrinini varoluşçuluğun dört kavramı ile İslam ve tasavvuf öğretileri çerçevesinde kavramsallaştırarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to put forward an analytical account that Sezai Karakoç, a conservative Muslim intellectual, author, and one of the founders of the Second New movement in Turkish poetry, created a sui generis characterisation of what this study calls Islamic existentialism in Turkey. An important literary figure of the 20th century, Karakoç utilises the existentialist concepts of death, freedom, authenticity, and isolation while following the Islamic and Sufistic doctrines since he preoccupied himself with the same philosophical questions existentialism asks and attempted to find their answers from a different angle and source, that was Islam. In this study, it is argued that Karakoc professes Islamic existentialism, primarily by stating that it is imperative to (i) overcome the anguish and despair of this life by accepting the reality of death and being willing to move past it to be reunited with Allah as the only Creator; (ii) pursue an authentic life by being a true believer, (iii) achieve the ultimate freedom-seeking for the divine love and by abiding by Islamic principles and rules heralded by the prophets, and (iv) transform the individual's alienation by attempting to become a soldier of resurrection within Karakoç's doctrine of the resurrection. While this study does not argue that Karakoç is an existentialist, it does argue that existentialism and its core concepts are resonated in his worldview and thoughts on what a true individual is, how to live an authentic and honest life, how to create the ultimate, Islamic, civilisation, and eventually how to unite with God as a sincere believer. This dissertation aims to contribute to the literature by conceptualising Karakoç's doctrine of resurrection, encompassing the four concepts of existentialism and the teachings of Islam, which permeated his poems, essays, and worldview as such.