Sezai Karakoç şiirinin anlambilim açısından incelenmesi
The research of Sezai Karakoçs poetry according to semantics
  1. Tez No: 146542
  2. Yazar: ZAFER ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırgan bir özgünlük, mistik bir gelenek, etkileyici bir dil ihtişamı, A screamed originality, a mistik tradition, a impressive language magnificence
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Karakoç'un şiirinde, P. Picasso ve S. Dali gibi çağımızın usta ressamlarına ait rahat fırça darbelerini görmek mümkün. Bu ressamların resmiyle Karakoç'un şiiri bir çok yönden birbirine benzer. Karakoç'un şiirleri, ilk okunulduğunda muhatabı üzerinde bir bütünlük yok izlenimi bırakır, ancak dikkatle okunup incelenildiğinde harikulade bir kompozisyonla karşılaşılacaktır. Bu durum modern sanatın belirgin bir özelliğidir. Karakoç, gerek divan edebiyatı gerekse halk edebiyatından muhteva ve ses yönünden yararlanmıştır. Geçmiş kültür ve geleneğimiz ne kadar iyi bilinirse Karakoç'un şiirinden o kadar haz alınır. Doğu-Batı çatışması Karakoç'un üslubunu da belirler. Şiirinde karşılıklı iki kişi sürekli bir kavga içerisindedir. Mistisizm ise Karakoç şiirinin ruhudur. Şair, şiirine îslami kaynaklardan üfler ve can verir. Karakoç'un gelenekten beslenen ağır mistik şiirlerine ironi tatlı bir çocuksuluk katar. Tabii o, bütün sanatlar gibi bunu da amaca ulaşmakta bir araç olarak kullanır. Karakoç'un ilginç benzetme ve aktarmaları İkinci Yeni'nin diğer şairleriyle paralellik gösterir. Ancak Karakoç onlar gibi birkaç istisnanın dışında dilde bozmalara gitmemiştir. Bu istisnalarsa şairliğinin ilk yıllarına rastlar.V İmgeler, semboller şiir dilim daha da derinleştirir, bir nevi bucaksızlaştırır. Karakoç'un şiiri okunduğunda dil, tarifsiz bir aşk tadı bırakır damakta. En sıradan bir göstergeye Karakoç öyle bir anlam yükler ki o hakir görülen gösterge diğer göstergelerle diyaloga geçerek onlardan etkilenir, temizlenir ve herhangi bir manevi değeri dahi imleyebilir. Çünkü o, şairin sihrine uğramıştır. Karakoç'un göstergeleri genelde aynı anlamı taşır. Bazen bu durum değişebilir. Yanılgıya düşmemek için göstergeler bulunduğu şiir içinde değerlendirilmelidir. Karakoç, fiilimsileri zaman ekleri gibi kullanmıştır. Herhangi bir kiple onlarca fiilimsi art arda gelir. En fazla kullandığı -An sıfat fiili ile şiirinde sanki bir zaman bütünlüğü sağlamaya çalışır. ilk yıllarda İkinci Yeni akımı içerisinde anılan Karakoç, daha sonraki şiir serüvenine yarattığı özgün kulvarda yürüyerek devam etmiştir. Karakoç'un bu özelliği, Yahya Kemal, Ahmet Haşim gibi adlan yalnız başına anılan ve kendisinden sonraki birçok şairi etkileyen üstat şairler arasında anılmasını sağlayacaktır, kanısındayız.
Özet (Çeviri)
It is possible to in Karakoç's poetry the comfort brush stroke according to in this time artisan artist like P. Picasso and S.Dali. Karakoç's poetry looks like this artist work many sides. When the reader read Karakoç's poems, at first reading s/he impress that there is no wholeness; but s/he read and research them carefully, s/he can find a wonderfull composition. This one is the clear feature of moderm art. Karakoç benifit whether divan literature or folk literature the sides of contents and fonetik. If our past culture and tradition are known beter we can get more pleasure from Karakoç's poems. The conflict of West-East is determined Karakoç's style. In his poems there are always two person fighting each other. Mistizm is the liveliness of Karakoç's poetry. The poet puff anda nimete his poetry from Islamic sources. Karakoç add irony lovely childish to be nourished from tradition difficult poems. Of course he uses this ones meanings to reach the aim like the other arts. Karakoç points out parallelism with the poet of ikinci Yeni the side of interesting imitation and transfer. But he never goes for language cassation, expectation a few like them. These expections coincided his first years.VH At his poetry language images and symbols deepen more like limitless. When Karakoç's poems are read it's language taste a unique love to your' s palente. Karakoç loads a deep meaning to the most common indicator. The indicator that is seen simple, make a dialuge with other indicator by affecting and cleaning, then it can also show any kinds of moral value. Karakoç's indicator generally have the same meaning. Not to make mistake we must evaluate his indicator in his poems, because his indicators contain different concept place to place. Karakoç uses participles, infinitives and gerunds like the tense addition. He tries to provide a tense complement in his poetry by using the most usage of -ed / -ing participles. In his first years he places at ikinci yeni movement, later he has gone on his adventure of his poetry at his original lane that he created. This feature of Sezai Karakoç, the poets that are remembered single name like Yahya Kemal and Ahmet Haşim, will effect other poets and we are of the opinion that this feature provide to have been remembered him master poet.