Birinci derece akrabası meme kanseri olan kadınların bilgi ve destek gereksinimleri ölçeği'nin farsça uyarlaması
The persian version of the scale of 'information and support needs of the primary relatives of individuals with breast cancer'
  1. Tez No: 531993
  2. Yazar: MINA CHALABIANLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇEBER TURFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: KKMM, erken teşhis, birinci derece akrabalar, meme kanseri, Breast self examination, early diagnose, primary relatives
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi İran'da da kadınlar arasında en çok görülen kanserdir. Genetik geçişi ve kanserin ölümcül sonuçları nedeni ile meme kanseri olan kadınların birinci derece akrabalarının bilgi ve destek gereksinimleri vardır. Bu tez çalışması Chalmers ve Thomson tarafından geliştirilmiş ve Türkçe geçerli ve güvenirliği de yapılmış olan ''Birinci Derece Akrabası Meme Kanseri Olan Kadınların Bilgi ve Destek Gereksinimleri Ölçeği'nin Farsça Uyarlanması'' amacıyla olarak İranlı kadınlara planlanacak çalışmalarda katkısı olması amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma Etik izinleri alındıktan sonra İran'ın Tebriz ilinde Noor Nejat Hastanesi Meme Polikliniği ve Radyasyon Onkolojisi bölümünde 2014-2015 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik çalışmasına Bilgi ve Destek Gereksinimleri Ölçeğinde yer alan 29 maddenin 5 katı kadar katılımcı alınarak birinci derece akrabası meme kanseri olan 145 kadına ulaşılmıştır.Ölçeğin geçerlik çalışmalarında dil, içerik, yapı geçerliliği, Güvenirlilik çalışmalarında zamana karşı değişmezlik ve iç tutarlılık analizleri yapılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların %60'i Meme kanseri olan kadınların annesi, % 29.7'si kız kardeşi, % 10.3'ü ise kızı olduğu belirtmiştir. Ölçeğin dil geçerliliği uzman görüşleri alınarak tekrar çevirisi yaparak belirlenmiştir. İçerik geçerliliğinde genel uzman görüşü geçerlilik endeksi 0.97 bulunmuş, yapı geçerliliği ile İranlı kadınlar için geçerli olduğu saptanmıştır. Güvenirlik analizinde ölçeğin zamana karşı değişmezliği 30 kadında uygulanarak saptanmıştır. İç tutarlılık analizinde Cronbach's Alpha değeri Bilgi kısmı için 0.863 ve destek kısmı için 0.925 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak“Birinci Derece Akrabası Meme Kanseri Olan Kadınların Bilgi ve Destek Gereksinimleri Ölçeği'nin”Farsça formunu İranlı kadınlar için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptanmıştır. Bu ölçek, İran'da meme kanseri olan kadınların yakınları için hazırlanan eğitim ve danışmanlık programlarında uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequently seen cancer type in Iranian women as well as worldwide. Due to its genetic transition and fatal consequences, the Primary Relatives of Individuals with Breast Cancer are in need of information and support. This thesis study was carried out to determine the Persian version of“Information and Support Needs of the Primary Relatives of Individuals with Breast Cancer”which was developed by Chalmers & Thomson as a methodological scale, and to contribute to studies to be planned for Iranian women. After Ethical Committee's approval was obtained, study was carried out in Noor Nejat Hospital's Breast Polyclinic and Radiation Oncology Department between 14 February 2014 and 01 June 2015. In validity and reliability study, five-fold of participants compared to 29 items included in Information and Support Requirements Scale were enrolled and totally 145 women who had immediate relatives with breast cancer were reached. During validity studies of the scale, language, content, construct validity; and during reliability studies of the scale, test-retest and internal consistency analyses were performed. Of the women participated in study, 60 % were the mothers of women with breast cancer, 29.7 % were their sisters and 10.3 % were their daughters. The language validity of the scale was determined by taking expert opinion and performing back-translation. In content validity overall expert opinion validity index was found as 0,97 and through construct validity it was determined to be valid for Iranian women. In reliability analysis, the test-retest was established through applying it to 30 women. In internal consistency analysis the Cronbach Alpha value was 0,863 for Information part and 0,925 for support part. Consequently, the Persian form of“Information and Support Requirements Scale”was found to be a valid and reliable measurement tool for Iranian women. It is recommended to be applied in training and consultancy programs developed for the immediate relatives of women with breast cancer in Iran.