Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaybı: Türkiye boyutu
The unrecorded economy and tax loss : Turkey extent
- Tez No: 531998
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN TANER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Vergi Kaybı, ARDL Sınır Testi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma kayıt dışı ekonominin yarattığı vergi kaybının boyutları ve nedenleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Kayıt dışı ekonominin ortaya çıkış nedenleri, olumlu olumsuz etkileri ve daha önce yapılan ölçmeye yönelik çalışmalar üzerinde durulmuştur. Vergilerin kayıt dışı ekonomiyi ne kadar etkilediği, hangi yönlerde daha fazla kayıt dışılık ortaya çıkardığı incelenmiştir. Vergi denetimlerinin kayıt dışı knomiyi azaltmada etkin bir yöntem olduğu savı üzerinde durulmuştur. Son olarak Türkiye için 2006 – 2017 yılları arası, E- Views programı kullanılarak ve Tanzi (1983) para talebi modelinden faydalanarak hesaplanan kayıt dışı ekonomi ve vergi kaybının en çok kriz dönemlerinde artış gösterdiği görülmüştür. Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaybının tek reel büyüklük olan GSYH üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis has been studied to reveal the reasons and dimensions of tax loses which Unrecorded Economy caused. It is focused on the reasons of unrecorded economy , positive and negative impacts and the prior studies made for measurement.It's been examined that how tax loses effect the unrecorded economy and in which terms causes the more informality.It's emphasised that Tax Auditing is an highly effective way to reduce Unrecorded Economy. İn conclusion , Turkey Between 2006-2017 , used E-Wiews programme and calculated by utilizing the money demand model of Tanzi and Tax Loses has been effected mostly by real growth. Key Words : Informal Economy , Tax , ARDL Test of Limit