Politik mübadele açısından Türkiye'de mali af uygulamalarının incelenmesi
Investigating financial amnesty practice in Turkey in terms of political exchange approach
  1. Tez No: 629651
  2. Yazar: YASİN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Afları, Politik Mübadele, Etkileşimli VAR, Tax Amnesty, Political Exchange, Interacted VAR
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Vergiler kamusal hizmetlerin yerine getirilmesinde en önemli gelir kalemidir. Tarihsel süreç içerisinde insanların ihtiyaçlarının her dönemde artarak daha çeşitli bir hale gelmesi vergilerin önemini daha da artırmıştır. Buna bağlı olarak devletler daha fazla vergi gelirine ihtiyaç duymuşlardır. Ancak vergiler bireyler üzerinde bir vergi yükü oluşturmaktadır. Vergi yükünün artış göstermesi bireyleri yasal boşluklardan yararlanarak vergi ödemekten kaçınmaya ya da tamamen yasa dışı olarak vergi kaçırmaya teşvik etmiştir. Dolayısıyla ortaya bir vergi kaybı çıkmıştır ve bu kayıp kamusal hizmetlerin sunulması için devleti af, borçlanma ve para basımı gibi alternatif yollara yönlendirmiştir. Bu da ülke ekonomisi üzerinde uzun vadede olumsuz bir etkiye neden olmuştur. Bu çalışmada yukarıda sözü edilen alternatiflerden vergi afları konusun detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Bu çerçevede afların ekonomik boyutunun yanı sıra siyasi boyutu da incelenecektir. Bu kapsamda ilk olarak vergi aflarının teorik boyutu ele alınacaktır. Bunun yanında Türkiye'deki ekonomik ve siyasi sürecin tarihsel çerçevesi çizilerek af uygulamalarına gidilen süreç analiz edilecektir. Son olarak çeşitli makro değişkenler özelinde toplanan veriler etkileşimli VAR yöntemi ile analiz edilerek önceki süreçte ele alınan konular matematiksel bir temellendirmeye dayalı olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Taxes are the most important income item in the fulfillment of public services. Increasing the needs of people in the historical process and becoming more diverse in every period has increased the importance of taxes. Accordingly, governments needed more tax revenues. However, taxes create a tax burden on individuals. The increase in the tax burden encourages individuals to avoid paying taxes by taking advantage of legal gaps or to evade tax completely illegally. Therefore, there is a tax loss and this loss leads the state to alternative ways of offering public services such as amnesty, borrowing, and printing money. This causes the country's economy to have a negative structure in the long run. In this study, the issue of tax amnesties is discussed in detail in the alternatives mentioned above. In this framework, besides the economic dimension of amnesties, the political dimension is also examined. In this context, the theoretical dimension of tax amnesties is first discussed. Besides the historical context of the economic and political process in Turkey is to avoid scratching the amnesty process analysis applications. Finally, the data collected in the context of various macro variables are analyzed with the interacted VAR method and the topics discussed in the previous process are explained based on a mathematical basis.