The effect of financial development on national welfare: Comparison of two emerging and two upper middle income economies
Finansal gelişimin milli refah üzerine etkisi: İki acil ve iki yüksek orta gelir ekonomilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 532033
  2. Yazar: KOUTIBAH ALRIFAI
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. SABRİ ARHAN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal gelişme, Milli gelir, Panel verileri, Financial development, National income, Panel data
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, finansal kalkınmanın gelişmekte olan iki ekonominin (Brezilya ve Türkiye) ulusal gelirleri üzerindeki etkisini incelemekte ve bunları 2000-2015 döneminde üst orta gelirli ülkeler olan Macaristan ve Polonya ile karşılaştırmaktadır. Bu çalışma finansal gelişme ile milli gelir arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Çalışma dört ülke için bir Panel veri kümesi oluşturuyor. En Küçük Kareler (OLS) ile Sabit Etkiler (FE) regresyonları sonuçları, finansal gelişmenin dört ülkede milli gelir üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ancak en büyük etki sırasıyla Türkiye'de, sonra Polonya, Macaristan ve Brezilya idi. Bu makalenin bulguları, finansal kurumların hem profesyonel hem de akademik araştırma sektörleri için yararlı olacak ve ekonomilerde büyümenin desteklenmesinde finansal gelişimin önemli rolünü dikkate almak isteyecektir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of financial development on the national incomes of two emerging economies (Brazil and, Turkey) and compared them with two other countries namely Hungary and, Poland which are upper middle-income countries, over the period 2000-2015. This study tries to figure out the relationship between financial development and national income. The study constructs a Panel dataset for the four countries. And the results of Least Squares (OLS) with Fixed Effects (FE) regressions showed that financial development has a positive effect on national income in the four countries. But the highest impact was in Turkey, then Poland, Hungary, and Brazil respectively. The findings of this paper will be useful for both professional and academic research sectors of financial institutions and who wish to consider the important role of financial development in promoting growth in economies.