Kronik periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedaviye ek olarak LANAP ve DDLT kullanımının klinik, biyokimyasal ve radyografik parametreler üzerine etkileri
Effect of adjunctive lanap and lllt applications onclinical, biochemical and radiographic parameters in nonsurgicalperiodontal treatment of chronic periodontitispatients
- Tez No: 532081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Laser tedavisi, Cerrahisiz periodontal tedavi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada cerrahisiz periodontal tedaviye (CPT) ek olarak düşük doz lazer tedavisi (DDLT) ve lazer destekli yeni ataşman oluşumu prosedürü (LANAP) uygulamalarının klinik, biyokimyasal ve radyografik parametreler üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma sistemik olarak sağlıklı, 80 kronik periodontitis hastasından oluşan randomize kontrollü, tek kör ve paralel dizayn olarak tasarlandı. Çalışma her grupta 20'şer hasta olmak üzere 4 gruptan oluşmaktadır. Grup 1'e sadece CPT, Grup 2'ye CPT'ye ilave LANAP, Grup 3 'e CPT'ye ilave DDLT, Grup 4'e CPT'ye ilave LANAP ve DDLT tedavileri uygulandı. Hastaların klinik ölçümleri ve diş eti oluğu sıvısı (DOS) örnekleri tedaviden önce ve sonra 1. ve 3. aylarda alındı. DOS'ta interlökin-1beta, interlökin-10 ve vasküler endotelyal büyüme faktörünün analizleri yapıldı. Radyografik ölçümler için standart periapikal radyografiler alındı. Tüm gruplarda gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama yüzdesinde (SKY) zamanla anlamlı azalma saptanırken biyostimülasyon uygulanan gruplarda (Grup 2 ve 4) en düşük seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir. Orta derin (4-6 mm) ve derin ceplerde (7 mm ve üstü) sondalama cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesi (KAS) açısından lazer uygulanan tüm grupların Grup 1'e göre anlamlı azalma sağladığı saptanmıştır. Grup 3'ün ise diğer tüm gruplara göre anlamlı derecede daha az çekilmeye sebep olduğu tespit edilmiştir. Biyokimyasal belirteçlerde gruplar arası istatistiksel farklılık gözlenmemiştir. Radyografik analizler sonucu sadece Grup 2'nin Grup 1'e göre anlamlı kemik dolumu sağladığı saptanmıştır. Derin ceplerde hem DDLT hem de LANAP uygulaması CPT'ye ilave katkı sağlamaktadır. DDLT uygulamasının en az çekilme oluşturarak SCD'de azalma sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is evaluated that effects of low level laser therapy (LLLT) and laser assisted new attachment procedure (LANAP) on clinical, biochemical and radiographic parameters in addition to non-surgical periodontal treatment (NSPT). The study was designed as randomized-controlled, single-blind and parallel design consisting of 80 patients with chronic periodontitis. Study consists of 4 groups, 20 patients in each group. Group 1 received only NSPT, Group 2 received NSPT+LANAP, Group 3 received NSPT+DDLT, and Group 4 received NSPT+LANAP+LLLT. Clinical measurements of patients, gingival crevicular fluid (GCF) and subgingival plaque samples were taken before treatment and after 1 and 3 months. In GCF, interleukin-1beta, interleukin-10 and vascular endothelial growth factor were analyzed. Standard periapical radiographs were taken for radiographic measurements. All groups showed significant decrease in gingival index (GI) and bleeding on probing (BOP) over time, which was lowest in biostimulated groups (Groups 2 and 4). In moderate (4-6 mm) and deep pockets (7 mm and above), it was found that all groups treated with laser significantly decrease pocket depth (PD) and clinic attachment level (KAS) compared to Group 1. Group 3 caused significantly less gingival recession than all other groups. There was no statistical difference between the groups in biochemical markers. Radiographic analysis revealed that only Group 2 achieved significant bone filling compared to Group 1. Both LLLT and LANAP application in the deep pockets provide an additional contribution to NSPT. It has been found that LLLT administration leads to decrease in PD by creating a minimum reccession.