Andrzej Wajda'nın kadrajından Polonya edebiyatı
Polish Literature in the frame of Andrzej Wajda
- Tez No: 532100
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE M. YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Polonya Sineması, Polonya Edebiyatı, Andrzej Wajda, Romantizm, Genç Polonya, Yirminci Yüzyıl, Savaş, Polish Cinema, Polish Literature, Andrzej Wajda, Romanticism, Young Poland, Twentieth Century, War
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Leh Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada Polonya edebiyatı için büyük öneme sahip eserlerin Oscar ödüllü yönetmen Andrzej Wajda tarafından sinemaya nasıl aktarıldığı incelenmiştir. Birinci bölümde edebiyat ve sinema arasındaki ilişki incelenmiş ve uyarlama sırasında ortaya çıkabilecek güçlüklere değinilmiştir. İkinci bölümde İkinci Dünya Savaşından günümüze Polonya sinemasının gelişimi detaylı biçimde incelenmiştir. Üçüncü bölümde Andrzej Wajda'nın sanat yaşamı hakkında genel bir bilgi ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde Romantizm dönemine dair bilgi verilerek yönetmenin Bay Tadeusz ve İntikam adlı eserleri sinemaya nasıl aktardığı incelenmiştir. Beşinci bölümde Genç Polonya Dönemi romanı ve draması hakkında genel bir bilgi verilerek Reymont'un Vaat Edilmiş Toprak ve Wyspiański'nin Düğün adlı eserlerinin Wajda'nın perspektifinden sinemaya nasıl yansıdığı anlatılmıştır. Altıncı bölümde İki Savaş Arası Dönem Edebiyatı ışığında Iwaszkiewicz ve Przybyszewska'nın Wilkolu Kızlar ve Danton adlı eserleri incelenerek bu eserler ile film uyarlamaları arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Yedinci bölümde savaş konulu Kül ve Elmas ile Grunwald Muharebesi adlı eserlere Wajda'nın nasıl yorum getirdiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated how the works having great importance for Polish literature were transferred to the cinema by Oscar-winning director Andrzej Wajda. In the first part, the relationship between literature and cinema is examined and the difficulties that may arise during the adaptation are mentioned. In the second part, the development of Polish cinema from the Second World War to modern days has been examined in detail. In the third part, a general knowledge about Andrzej Wajda's art life is revealed. In the fourth chapter, information about the period of Romanticism was given and it was examined how the director transferred Mr. Tadeusz and Revenge into cinema. In the fifth chapter, a general information about the Young Polish Period novel and drama is given and it is told how Reymont's Promised Land and Wyspiański's Wedding reflected on the cinema from Wajda's perspective. In the sixth chapter, the works of Iwaszkiewicz and Przybyszewska Maids of Wilko and Danton in the light of the period between the two Wars are examined and the differences between these works and film adaptations are revealed. In the seventh chapter, it is examined how Wajda interprets the works of Ashes and Diamonds and the Battle of Grunwald on the subject of war.