Edinilmiş mallara katılma rejimi
The regime of participation in acquired property
- Tez No: 532109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar, kişisel mallar, mal rejimi, artık değer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun aile hukukumuza getirdiği en büyük yeniliklerden biri edinilmiş mallara katılma rejimidir. Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde, eşlerin evlilik süresince edindiği mallara katılmaları esası kabul edilmiştir. Bu rejimde çeşitli mal grupları vardır. Bunlar edinilmiş mal ve kişisel maldır. Edinilmiş mal, mal rejimi süresince karşılığını vererek elde edilen maldır. Buna karşılık, kişisel malın tanımı kanunda yapılmamış; sadece nelerin kişisel mal olduğu sınırlayıcı bir şekilde sayılmıştır. Kişisel mallar tasfiyede hesaba katılmazlar. Çalışmamızın amacı; genel olarak mal rejimi türlerini tanıtmak, yasal mal rejimini ve rejimin temel kavramlarını açıklamak, rejimin malvarlıkları üzerinde ne gibi etkileri olacağını irdelemek, rejim sona erdiğinde tasfiyenin nasıl yapılacağını ve bu aşamada ortaya çıkan sorunları göstermektir. Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin yürürlüğe girişinin üzerinden on altı yıl geçmesine rağmen; bunun tam olarak sağlandığını söylemek güçtür. Zira, bu tür davalarda gereksiz delillere başvurularak ve yersiz keşifler yapılarak usul ekonomisine aykırılıklar sürüp gitmektedir. Özellikle, evliliğin boşanma nedeniyle sona ermesinde bu tür davalar daha uzun sürmektedir. Oysaki, eski eşleri uzun yıllar karşı karşıya getirmek yeni yaşamlarında kendilerini rahatsız etmekte ve bundan eşlerin çevreleri de zarar görmektedir. Bu tez, bahsedilen sakıncaları da giderme amacı taşımaktadır. Tez çalışmamızda ulaşılan sonuç ise; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile getirilen edinilmiş mallara katılma rejiminin mülga kanun dönemindeki eşler arasındaki haksızlıkları büyük ölçüde giderdiği, fakat Kanun'da boşluklar bulunması sebebiyle yasal mal rejiminin uygulanmasında sorunlar çıktığı ve bu sorunların Kanun Koyucunun boşlukları doldurarak gidermesi gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
The Regime of Participation in Acquired Property which has been introduced to The Family Law in the Turkish Civil Code numbered 4721 is one of the biggest innovations In The Regime of Participation in Acquired Property ,it was accepted as the basis for the participation of spouses during their marriage. There are various property groups in this regime. They are acquired property and personal property. Acquired Property is the property obtained by giving the compansate of its value during the period of the property. On the other hand, the definition of the personal property was not prescribed by law; It is only limited counted to what the personal property is. Personal Properties are not taken into account in liquidation. The Purpose of Our Study is; to introduce the types of property regimes in general, to state legal property regime and the basic concept of the regime, to investigate what kind of effects of the regime on properties, when regime is over how the liquidation will be done and points out the problems that arise at this stage. Despite the fact that sixteen years have passed since The Regime of The Participation in Acquired Property; it is difficult to say fully be satisfied. Even in such cases, by unnecessary evidence being done and unexpected discoveries being done, the contradictions to the database persists. Especially, when the marriage ends with divorcing, such cases lasts longer than expected. However, bringing ex-spouses to confront for many years disturbs them in their new life, and the spouse of their circles are also getting harm. This thesis, is aiming to remove the inconvenient situations whichwas mentioned. The result reached in our thesis study is; It is stated that The Regime of Participation in Acquired Property which was introduced by the Turkish Civil Code numbered 4721 removed the injustice among the spouses to a large extent which was seen the injustice among the spouses during The Annulled Code; because of having gaps in the law, there are problems in the implementation of the legal property regime and these problems must be removed by filling in the gaps of the Law Enforcement. Key Words : The Regime of Participation in Acquired Property, Acquired Property, Personal Property, Property Regime, surplus value.