Yetişkinliğe geçiş dönemindeki bireylerin aleksitimik davranış özelliklerinin, kişilik özellikleri ve yaşam doyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationships between alexithymic behavioral characteristics, personality traits and life satisfaction of individuals in transition to adulthood period
  1. Tez No: 532108
  2. Yazar: MÜMİNE YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TAŞTAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Yaşam doyumu, Kişilik özellikleri, Alexithymia, Life Satisfaction, Personality Traits
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada amaç yetişkinliğe geçiş dönemindeki bireylerin aleksitimi düzeyleri ile yaşam doyumu ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve katılımcıların aleksitimi düzeylerinin demografik özelliklerle olan ilişkilerinin araştırılmasıdır. Araştırma Kırıkkale Üniversitesi'nde öğrenim gören 393 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve On-Maddeli Kişilik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, ilişkisiz örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda yetişkinliğe geçiş dönemindeki bireylerde aleksitimi düzeyi arttıkça yaşam doyumu düzeyinin azalmakta olduğu görülmüştür. Aleksitimi düzeyinin cinsiyete, algılanan sosyoekonomik düzeye, baba eğitim düzeyine, algılanan akademik başarıya ve yaşamlarının büyük çoğunluğunu geçirdikleri yerleşim birimine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, aleksitimi ile anne eğitim düzeyi ve algılanan anne baba çocuk yetiştirme düzeyi arasında ise anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Yaşam doyumu düzeyi, sorumluluk, yumuşak başlılık ve dışadönüklük kişilik özelliklerinin birlikte aleksitimi düzeyindeki toplam varyansın %17'sini açıklamakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları literatür doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the level of alexithymia of individuals during transition to adulthood and life satisfaction and personality traits, and to investigate the association of participants' alexithymia levels with demographic characteristics. The research was conducted with 393 participants from Kırıkkale University. The Personal information form, Toronto Alexithymia Scale, Life Satisfaction Scale, and The Ten-Item Personality Inventory were used as data collection tools in the study. In the study Pearson Moments Multiplication Correlation Coefficient, unpaired sample t test and one way variance analysis, regression analysis were performed. As a result of the research, it was found that that as the level of alexithymia increases, the level of life satisfaction decreases in transition to adulthood.It was determined that alexithymia did not show any significant difference with respect to sex, perceived socioeconomic level, father education level, perceived academic achievement and the majority of their lives compared to the settlement where they live, and there was a significant difference between alexithymia and mother education level and perceived parental childrearing level. The level of life satisfaction, conscientiousness, agreeableness and extroversion personality traits were found to explain 17% of the total variance at the level of joint alexithymia. The consistency of the findings revealed through the research with the literature and several suggestions have been presented.