Bir ortaokulda obezite prevalansı, sosyal anksiyete, depresyon ve benlik saygısı ile ilişkisi
Prevalence of obesity in an secondary school, relationto anxiety, depression and self-esteem
- Tez No: 532111
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Depresyon, Obezite, Sağlık, Sosyal Anksiyete, Sosyal Uyum, Zayıflama, Depression, Obesity, Respect for Self, Social Anxiety, Social Harmony, Slimming, Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sağlık alanındaki gelişmelerle paralel olarak, tedavi edilmesi gereken hastalıklar sınıfına dahil edilen yeni durumlar da ortaya çıkmaktadır. Bilinen tarihi ile M.Ö. 25000 yıllarından bu yana varlığını sürdüren obezite, uzunca yıllar gösteriş ve ihtişam göstergesi olarak algılanırken, günümüz modern sağlık anlayışında herhangi bir yandaş hastalık ile birlikte görülmese de tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Tezin genel amacı; obez olan ve olmayan öğrencilerin Sosyal Anksiyete, Depresyon ve Benlik Saygıları açısından bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Obez bireylerin yaşam koşullarında değişen birçok durum, onların stres kaynaklarını artıran bir etki meydana getirmektedir. Bunun sonucu olarak; obez bireylerde Sosyal Anksiyete, Depresyon ve düşük Benlik Saygısı meydana gelmekte ve bu bireyler sosyal yaşama uyum sağlama konusunda güçlük yaşayabilmektedir. Yapmış olduğumuz bu araştırmadaki temel amaç; obezite ile Sosyal Anksiyete, Depresyon ve düşük Benlik Saygısı'nın ilişkisini belirlemektir. Bu hedefle; araştırma evreni, İstanbul ili Bayrampaşa ilçesinde, Mehmet Akif İnan Ortaokulu'nun 1921 öğrencisi, araştırma örneklemi ise; bu öğrenciler arasından seçkisiz belirlenmiş 14 Fazla Kilolu, 81 Normal kiloda, 74 Obez toplam 169 öğrenci ile yürütüldü. Araştırmada BKI ölçümlerine dayanılarak elde edilen veriler yaş ve cinsiyet özellikleri de dikkate alınarak, ülkemiz çocuklarına uygun olarak Neyzi ve arkadaşlarınca geliştirilen büyüme eğrileri kullanılarak, 95. Yüzdelik ve üzerinde değere sahip çocuklar obez olarak değerlendirildi. Obezite prevalansı ile obezitenin Benlik Saygısı, Depresyon ve Sosyal Anksiyete'ye etkisini inceleyebilmek amacıyla tanımlayıcı ve korelasyonel (ilişkisel) tipte planlandı. Belirlenen bu öğrencilerden, Bilgi Formu, Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği ( Yenilenmiş Biçim), Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeklerini doldurmaları istendi. Çalışmaya katılan öğrencilerin %52,37'ini (n=1006) erkekler, %47,63'ünü (n=915) kızlar oluşturdu. Bu öğrenciler arasında erkeklerde obezite oranı %14,12 (n=142), kızlarda ise, 11,48 (n=105) genel obezite oranı ise; %12,85 (n=247) olduğu tespit edildi. Obezite bedensel bir hastalık olmasının yanında ruhsal ve sosyal etkileri önemli bir rahatsızlıktır. Bireyin çevresiyle olan uyumu üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Bu rahatsızlık, ruhsal bir durumdan kaynaklanabildiği gibi, ruhsal bir rahatsızlık sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle herhangi bir tıbbi rahatsızlığa bağlı olmaksızın meydana gelen“Basit Obezite”durumlarının yaşam boyu devam edip etmemesi hastaya sunulacak ruhsal, sosyal ve tıbbi danışmanlık ile ilişkilidir. Bu araştırma ile elde edilmiş olan bulgular, daha önce yapılmış olan çalışmalarda elde edilen bulgular ile tartışılmış ve daha sonra yapılacak araştırmalar için tavsiyeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Parallel to the developments in the field of health, new situations are emerging which are included in the class of diseases to be treated. With its known history BC While obesity which has been continuing its existence since 25000 years has been perceived as a demonstration of grandeur and prominence for many years, it is seen as an important health problem that should be treated even though it does not coexist with any contagious disease in today's modern health conception. The general aim of the thesis; to investigate whether there is a difference in terms of Social Anxiety, Depression and Self-Esteem of obese and non-obese students. Many situations that change in the living conditions of obese individuals bring about an effect that increases their stress sources. As a result, social anxiety, depression and low self-esteem in obese individuals, and these individuals may have difficulty in adapting to social life. The main purpose of this research we have done is; the relationship between obesity and Social Anxiety, Depression and low self esteem. With this target; the research universe is located in the province of Bayrampasa in Istanbul, the student of Mehmet Akif İnan Secondary School in 1921, the research sample; These were carried out with a total of 168 students, 14 of whom were overweight, 81 were normal, and 73 were obese. Using the growth curves developed by Neyzi and colleagues in accordance with the age and gender characteristics of the country based on the measurements of BMI, the children with 95th percentile and above were evaluated as obese. In order to examine the effect of obesity prevalence and obesity on Self-Esteem, Depression and Social Anxiety, descriptive and correlational type was planned. These students were asked to fill in the Information Form, Social Anxiety Scale for Children (Refurbished), Children's Depression Scale (CDS) and Rosenberg Self-Esteem Scales. 52,37% (n = 1006) of the students who participated in the study were males and 47,63% (n = 915) were females. Among these students, obesity rate was 14,12% (n = 142) in males and 11,48 (n = 105) in females. 12,85% (n = 247) were found. Obesity is a physical illness, as well as psychological and social effects. It has negative effects on the harmony with the individual's environment. This disturbance can arise from a mental state as well as a psychological discomfort. It is associated with psychological, social and medical counseling which will be provided to the patient whether or not the“simple obesity”situations that occur particularly irrespective of any medical condition persist throughout life. The findings of this study were discussed with the findings obtained in previous studies and the recommendations for further investigations were presented.