Adölesanların obezite ve hipertansiyon açısından taranması
Screening about adolescents in aspect of obesity and hypertension
  1. Tez No: 435692
  2. Yazar: MÜGE ATICI ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, obezite, hipertansiyon, prevelans
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma adölesanlarda obezite ve hipertansiyon prevalansı ile obezite ve hipertansiyon açısından taranması amacıyla kesitsel bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırma Ekim 2015-Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul Kağıthane'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü' ne bağlı bir ortaokulda gerçekleştirildi. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan öğrenci ve ebeveyn soru formu ile toplandı. Adolesanların boy, kilo ve kan basıncı ölçümleri yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, pearson ki-kare ve fisher ki-kare testi kullanıldı. Araştırmaya katılan adolesanların yaş ortalaması 11,450 ± 1,151 olup, % 50,9'u erkektir. Adolesanların % 28'inin kilolu, % 21,1'inin obez olduğu belirlendi. 10 yaşındaki adolesanlarda obezite sıklığının diğer yaşlardaki öğrencilere göre daha yüksek olduğu, obez olmayan öğrencilerin günde üç ana öğün, 2 ara öğün yemek yeme oranının ve 3-5 porsiyon sebze yeme oranının obez öğrencilere göre daha yüksek olduğu, obez olmayan öğrencilerin okul başarı durumu iyi ve çok iyi olma durumunun obez öğrencilere göre daha yüksek olduğu, obez olmayan öğrencilerin aile ilişkileri iyi ve çok iyi olma durumunun, obez öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlendi. Adolesanların % 12,3'ünde sistolik prehipertansiyon, % 11,4'ünde diyastolik prehipertansiyon olduğu saptandı. Diyastolik tansiyon değeri 90-95. percentil arasında olan öğrencilerin günde üç ana öğün, 2 ara öğün yemek yeme, her gün düzenli öğle yemeği yeme, her gün 2-4 porsiyon meyve yeme, sebze yemeği yeme oranının, 90. percentil altında olan öğrencilere göre yüksek olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda dengeli ve sağlıklı beslenen adolesanlarda, okul başarısı iyi ve çok iyi olanlarda, aile ilişkileri iyi ve çok iyi olanlarda obezite prevelansının daha düşük olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This research was made about the prevalence of obesity and hypertension on adolescents because of determinig the effects of obesity and hypertension. The research was performed at a primary school which connected to İstanbul provincial directorate for national education in İstanbul / Kağıthane between October 2015 - March 2016. Data was gathered by questionary forms which were prepared by researcher. Computation of height, weight and blood pressure were measured for adolescents. Pearson ki-kare test and fisher ki-kare test which are descriptive statistical analyses for evaluating datas were made. Adolescents' avarage age is 11,450 ± 1,151 and % 50,9 of adolescents are boy. The research showed that % 28 of adolescents are overweight, % 21,1 of adolescents are obese. Data demostrated that obesity in 10 years old adolescents is more than the other adolescents. Proportion of having 3 times main meal, 2 times elevenses and 3-5 porsion vegatable for adolescents who are not obese is higher than proportion of having 3 times main meal, 2 times elevenses and 3-5 porsion vegatable for obese adolescents. Circumstance of being more succesful in school and having better family relationships for adolescent who are not obese is better than circumstance of being more succesful in school and having better family relationships for adolescents who are obese. The research shows that % 12,3 of adolescents have systolic prehypertension, % 11,3 of adolescents have diastolic prehypertension. The research defined that proportion of having 3 times main meal, 2 times elevenses, lunch per day regularly, 2-4 porsion fruit and vegatables for students who have diastolic tension value between 90th and 95th percentile higher than who have diastolic tension value lower than 90th percentile. In conclusion research demonstrated that adolescents who have healthy and balanced and who are having better school life and family relations have lower prevelance of obesity. Key Words : Adolescent, obesity, hypertension, prevalence