Destinasyon imajında yerel mutfağın önemi: Kastamonu ili örneği
Importance of local cusine on destination image: Example of Kastamonu province
  1. Tez No: 532202
  2. Yazar: NAGİHAN YÜCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon İmajı, Gastronomi Turizmi, Yerel Mutfak, Kastamonu Mutfağı, Destination, Destination Image, Gastronomy Tourism, Local Cusine, Kastamonu Cousine
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Turizm alanında en çok kullanılan terimlerden biri haline gelen destinasyon kavramı, bir yerin sahip olduğu soyut ya da somut birçok özelliği içine alarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bütünleşik bir ürün özelliğindedir. Özellikle son zamanlarda adından sıkça söz ettiren ve destinasyonun özelliklerden biri olan gastronomi turizmi, asıl amacı kültürlerin mutfak lezzetlerini anlamak olup bunun yanında yörelerin tarihi, kültürü, doğası vb. değerlerini de görüp deneyimlemelerini sağlayan bir turizm çeşididir. Öyle ki ziyaretçilerin destinasyonları tercih sebeplerindeki önemi gün geçtikçe artan gastronomi turizmi, 812 çeşit yemeğe sahip Kastamonu'da da etkisini göstermeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Kastamonu'ya gelen yerli turistlerin Kastamonu Mutfağını değerlendirerek, yerel mutfağın Kastamonu ili destinasyonu imajındaki önemini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini 2017 ve 2018 yıllarında Kastamonu'ya gelen ziyaretçiler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi, evrenden tesadüfî örneklem yoluyla seçilen 400 kişiden oluşmaktadır. Araştırma konusu ile ilgili literatür taraması ve anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre destinasyon seçiminde bölge mutfağının yeri tarihi yerler, doğal çevre, kültür/sanat, aile bağları, dinlenme gibi etkenlerden sonra gelmektedir. Bulgular ankete katılan ziyaretçilerin Kastamonu mutfağını beğendiklerini ve tekrar tercih edeceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of destination, which has become one of the most used term in the course of tourism, is a unified thing that attracts both domestic and foreign tourists, including many abstract or concrete features that a place has. Gastronomic tourism, which has been mentioned frequently in recent times and is among the features of destination, is a kind of tourism which aims to understand the culinary delights of the cultures and as well as it offers visitors the opportunity to see and experience local historical and natural values. So much so that gastronomy tourism destinations of visitors is growing in importance day by day and has begun to show the impact in Kastamonu has 812 kinds of dishes. The aim of this study is to evaluate the Kastamonu cuisine by local tourists coming to Kastamonu and to show importance the image of Kastamonu province destination of local cuisine. The universe of research has been created by the visitors of Kastamonu in 2017-2018. The sample of the study consisted of 400 individuals selected by chance from the random sample. Literature survey and questionnaire study were conducted about the research topic. According to the result of the research, in the selection of the destination, the historical place of the local cuisine comes after factors like natural environment, culture / art, family ties, rest. The results show that the survey participant likes Kastamonu cuisine and will prefer it again.