Azerbaycan mutfak kültürü ve uygulamaları
Determination and applications of Azerbaijani cuisine culture
  1. Tez No: 762853
  2. Yazar: KHANIM ALIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN SERÇEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Mutfağı, Yiyecek Reçeteleri, QR Kod, Azerbaijan Cuisine, Food Recipes, QR Code
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Azerbaycan, zengin kültürel bir mirasa sahip, ekonomisinin önemli bir parçası turizme dayanan bir ülkedir. 80'li yıllarda tanınmış bir turistik yer olmasına rağmen turizm endüstrisine ve ülkenin turistik imajına zarar veren savaş sonrası 2000'li yıllarda toparlanmaya başlamış ve popüler bir turistik destinasyon haline gelmeye başlamıştır. Ancak ülkenin daha fazla tanınan ve tercih edilen bur turistik destinasyona dönüşebilmesi için farklı alternatif turizm türlerine yoğunlaşması gerekmektedir. Bu alternatiflerin başında ise Azerbaycan mutfağının zenginliği dolayısıyla gastronomi turizmi gelmektedir. Bu doğrultuda araştırmayla Azerbaycan mutfağının unsurlarının gün yüzüne çıkarılması amaçlanmaktadır. İlgili yazında Azerbaycan mutfağına ilişkin kısıtlı araştırmanın bulunması Azerbaycan mutfağının tanıtılması ve dolayısıyla gastronomi turizminin geliştirilmesini imkânsız hale getirmektedir. Bu nedenle bu araştırmayla mutfak kültürünün en önemli somut yansımaları olan yemeklerin belirlenmesi planlanmıştır. Azerbaycan mutfağına ait çorbalar, hamur ile hazırlanan yemekler, et yemekleri, salatalar, pilavlar, dolmalar, tatlılar ve içecekler bu başlıklar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Azerbaycan'da yaşayan yerel halkla görüşmeler yapılmış, ilgili literatür incelenmiş, Azerbaycan mutfağına ilişkin kaynaklar değerlendirilmiş ve Azerbaycan mutfağı en ince ayrıntıları ile ele alınmıştır. Daha sonra her başlıktan reçeteler belirlenerek uygulanmış ve video ile kayıt altına alınarak QR kodu ile bu videolara erişim sağlanmıştır. Bu tez çalışmasında Azerbaycan'ın yemeklerini tespit etmek için yerel halkla görüşmeler düzenlenmiştir. 15 sorudan oluşan görüşme soruları hazırlanmış ve Azerbaycan'da 14 kişiyle yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda Azerbaycan'ın bilinen, sevilen yemekleri yöre halkı tarafından belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan is a country with a rich cultural heritage and an important part of its economy is based on tourism. Although it was a well-known tourist destination in the 80s, it started to recover in the 2000s after the war, which damaged the tourism industry and the touristic image of the country, and started to become a popular tourist destination. However, in order for the country to become a more well-known and preferred tourist destination, it needs to focus on different alternative tourism types. One of these alternatives is gastronomic tourism due to the richness of Azerbaijani cuisine. In this direction, it is aimed to reveal the elements of Azerbaijani cuisine with the research. The limited research on Azerbaijani cuisine in the relevant literature makes it impossible to promote Azerbaijani cuisine and therefore to develop gastronomic tourism. For this reason, it is planned to determine the dishes, which are the most important concrete reflections of the culinary culture, with this research. Soups of Azerbaijani cuisine, dishes prepared with dough, meat dishes, salads, pilafs, dolmas, desserts and beverages are evaluated within the framework of these titles. For this purpose, interviews were held with the local people living in Azerbaijan, the relevant literature was examined, the sources related to the Azerbaijani cuisine were evaluated and the Azerbaijani cuisine was discussed in its finest details. Afterwards, a recipe was determined and applied from each title, and these videos were accessed via QR code by recording them with video. In this thesis study, interviews were held with the local people to determine the dishes of Azerbaijan. Interview questions consisting of 15 questions were prepared and conducted with 14 people in Azerbaijan. As a result of these meetings, the known and loved dishes of Azerbaijan were determined by the local people.