1923'ten günümüze Türkiye'ye yapılan göçler ve kültürel etkileri
1923 to present immigration and cultural impacts made in Turkey
- Tez No: 532270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Türleri, Göç Kuramları, Kültür, Kültürel Süreçler, Göç ve Kültür, Göçmen Kültürü, Kültürel Değişim, Yunanistan, Bulgaristan, Irak, İran, Suriye, Mübadil, Muhacir, Göçmen, Sığınmacı, Immigration, Types of Immigrations, Immigration Theories, Culture, Cultural Processes, Immigration and Culture, Immigrant Culture, Cultural Exchange, Greece, Bulgaria, Iraq, Iran, Syria, Exchanged, Immigrant, Refugee
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanmış olup, 1923'ten günümüze Türkiye'ye yapılan göçlerin, kültürel etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Cumhuriyetten günümüze kadar yapılan göçlerin kültürel etkileri dikkate alınarak; göç sistemleri yaklaşımı ve network kuramı başta olmak üzere göç kuramları ve kültürel değişim tezde teorik çerçeveyi sağlamıştır. Bu çalışmanın kapsamı; 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşmasıyla yapılan göç, ardından Balkanların en büyük ikinci göçü olan Bulgaristan Türklerinin 1950-51, 1968 ve 1989'da yapmış oldukları göç hareketlerinden oluşmaktadır. Daha sonra Türkiye'nin biçimlenmesinde önemli rol oynayan Ortadoğu ülkelerinden; 1979'da İran, 1991'de Irak ve son olarak Türkiye tarihinde en büyük kitlesel göç hareketini oluşturan Suriye göçünü kapsamaktadır. Göç, sosyal, kültürel, ekonomik ve dini yönleri çok boyutlu olan sosyolojik bir olgudur. İnsanlar tarih boyunca çeşitli sebeplerle göç etmek zorunda kalmıştır. Türkiye ise bulunduğu coğrafi konumu ile bu göçlerden nasibini alan ülke haline gelmiş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Göç olgusu kültürel değişimi de beraberinde getirmiştir. Göçmenler kopup geldikleri yerlerden ayrılırken sadece yanlarına aldıkları eşyayı değil, aynı zamanda kimliklerini ve renklerini oluşturan kültürlerini de beraberlerinde getirirler. Göçmenler gittikleri ülkelerin kültürünü dönüştürürken aynı zamanda kendi öz kültürlerinde değişime maruz kalırlar. Belleklerinde taşıdıkları gelenek ve göreneklerini, dillerini, dinlerini, müziklerini, mutfak kültürlerini kısacası yaşam biçimini yanlarına almaktadır. Özellikle göçlerin kültürel etkileri; göçmen ve kültürel kimlik, göçmen ve uyum, göçlerin yarattığı kültürel değişimin toplum tarafından nasıl algılandığı göç ve göçmen çerçevesinde sosyolojik bir bakış açısıyla incelenmiştir. Bu çalışmada göç üzerine yapılan saha araştırmaları, kitap, makale, dergi, tez çalışmaları, gazeteler, web siteleri, resmi kurumların istatistikî bilgi ve raporları literatür taraması yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared as Master's Thesis that aims to reveal the impacts of immigrations to Turkey from 1923 to nowadays. By taking into consideration the cultural impacts of immigrations from Republican period to these days, immigration theory and cultural exchange have fulfilled the theoretical frame in the thesis especially with the immigration system approach and network hypothesis. The scope of this study comprises of immigration movements that are the population exchange immigration that was signed between Turkey and Greece in 1923, then the immigration of Bulgarian Turks during 1950-51,1968 and 1989 which was the 2ND largest immigration of the Balkans. Later it comprises the immigration of Middle East countries that have a significant role in the formation of Turkey which are the 1979 Iran, 1991 Iraq and lastly the Syria immigration that is the largest mass migration in the history of Turkey. Immigration is a sociological fact of which the social cultural, economic and religious aspects are multi-dimensional. People have to immigrate all along the history because of various reasons. Turkey has been effected from immigrations because of its geographical position and has been home for many civilisations. The immigration fact has brought the cultural exchange along with it, too. The immigrants not only bring the things they have with them while leaving the places they live in but also their culture as well that comprises their identity and colours. While the immigrants convert the culture of the countries they have gone, they are exposed to conversion in their own culture as well. They take their customs, languages, religious, music, cuisine culture with them that have in their memory, in short their life style. Especially the cultural impacts of immigrations; immigrant and cultural identity, immigrant and adaptation, how the cultural exchange has been perceived by the society that has been caused by immigrationshave been reviewed from a sociologic perspective in the frame of immigration and immigrant. In this study, the field studies on immigration have been reviewed with the literature review method of book, article, magazine, thesis, newspapers, websites, the statistics and reports of governmental agencies