Karl Popper ve Paul Feyerabend'in bilimsel yöntem anlayışlarında akıl ve özne sorunu
The problem of reason and subject in Karl Popper and Paul Feyerabend's understanding of scientific method
- Tez No: 532271
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Pozitivizm, doğrulama, yanlışlama, yöntem, görecilik, karşı-tümevarım, akılsallık, nesnellik, ne olsa uyar, çoğulculuk, Positivism, Confirmation, Falsification, Method, Relativism, Against-method, Rationality, Objectivity, Anything Goes, Pluralism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
20. yüzyıl bilimi, evreni anlama ve açıklama girişiminde“akla dayalı olma”,“nesnellik”,“yöntemsellik”gibi nitelikleri bünyesinde barındırmakla kendisine ayrıcalıklı bir konum inşa etmeyi başarmıştır. Ancak bu niteliklerden bilhassa nesnelliğin aşırı iddialı yorumları bilim adı verilen bu etkinlikte insani unsurların görmezden gelinmesine, neredeyse yok sayılmasına sebebiyet vermiştir. Oysa bilim canlı bir organizma gibidir ve sürekli devinir; bu deviniminin sebebi ise onu var eden ve uygulayan insandır. Dolayısıyla bilimin insandan bağımsız olarak düşünülmesi asla onun doğasına uygun değildir. Bu fikri sağlam bir temele oturtabilmenin ön koşulu bilimi yapısal bir analize tabi tutmaktır. Bu çalışmanın amacı bilimin nasıl bir yapıda olduğunu detaylı bir şekilde ele alıp, özellikle 20. yüzyıl bilim anlayışını eleştiri getiren iki önemli isim Karl Raimund Popper ve Paul Karl Feyerabend'in, varlığı“özne”den kaynak bulan ve beslenen bilim anlayışlarını yer yer karşılaştırmalar yaparak bilimsel yöntem bağlamında incelemektir.
Özet (Çeviri)
The 20th century science has begun to build a private position by embracing qualities such as“reasoning”,“objectivism”,“methodology”in the attempt to understand and explain the universe. However, all of these qualities, especially the overly assertive interpretations of the objectivism, has caused human factors to be neglected and nearly disregarded. But the science is like a living organism and constantly moving. The reason of this movement is the human that creates and implemens it. Therefore, it is never appropriate for the nature of science to be considered independent of human. The preconditioning of this idea to be able to establish a solid foundation is that it requires a structural analysis. The propose of this study is to analyze two important names', Karl Raimund Popper and Paul Karl Feyerabend, understanding of science which found its foundation in“subject”and nourished from it, who had criticized towards the 20th century science understanding of science method, while examining the structure of science in detail.