Finansal istikrar ve Türkiye için finansal istikrar endeksinin oluşturulması
Financial stability and the creation of financial stability index for Turkey
  1. Tez No: 532290
  2. Yazar: AHMET ZELKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT SARIKOVANLIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrar, Finansal Sistem, Finansal Krizler, Finansal İstikrar Endeksi, Lojistik Regresyon, Financial Stability, Financial System, Financial Crisis, Financial Stability Index, Logistic Regression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Türkiye için finansal istikrarın izlenebildiği bir endeks oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, ilk olarak finansal istikrar kavramı tanımlanmış, devamında finansal sistem açıklanmış ve geçmişte gerçekleşen başlıca finansal krizler hakkında bilgi verilmiştir. Literatür taraması sonucunda, finansal istikrar hakkında bilgi vereceği düşünülen değişkenler incelenmiş olup, belirlenen değişkenler temel bileşenler analizi kullanılarak gruplaştırılmış, oluşturulan faktörler lojistik regresyona tabii tutulmuştur. Çalışmada incelenen değişkenler, 2003 yılı ikinci çeyreği ile 2017 yılı ikinci çeyreği dahil olmak üzere, toplam 57 çeyrek dönemi kapsamaktadır. Lojistik regresyon analizinde üç farklı bağımlı değişken kullanılmış olup, her biri bağımsız değişkenlerde meydana gelen kırılmalar dikkate alınarak oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar ile üç adet finansal istikrar endeksi oluşturulmuş ve bu endeks içerisindeki değişkenlerin finansal istikrara katkısı yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to create an index, which will be used for monitoring financial stability for Turkey. For this purpose, firstly the concept of financial stability was defined, then the financial system was explained and information about the financial crisis, which occur in the past was given. After literature review, the variables considered to give information about financial stability were examined and the variables were grouped by principal component analysis. Finally, generated factors were subjected to logistic regression. The variables which were examined in the study includes a total of 57 quarters, which is between of the second quarter of 2003 and the second quarter of 2017. Three different dependent variables were used in the logistic regression analysis, each of which was formed by taking into consideration the“break points”in the independent variable series. Three financial stability indexes were formed with the results obtained by the logistic regression analysis, and then; the contribution of the variables to financial stability was interpreted.