Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde biber yetiştiriciliği yapılan alanlarda fusarium solgunluk hastalığının yaygınlığı ve etmenin moleküler karakterizasyonu
Prevalence of fusarium wilt disease and molecular characterization in the fields grown pepper in the Aegean and Mediterranean Regions of Turkey
  1. Tez No: 532331
  2. Yazar: GAMZE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Fusarium solgunluğu, Patojenisite, TEF1-alpha, Actin, Pepper, Fusarium wilt, Pathogenicity, TEF 1-alpha, Actin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde Solanaceae familyasında yer alan domates, biber ve patlıcanda patojenik Fusarium oxysporum tür kompleksi (FOSC) önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Biber yetiştiricilik alanlarında son yıllarda Fusarium solgunluk etmeni Fusarium oxysporum f. sp. capsici (Foc) yaygınlaşmıştır. Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde 2015 ve 2016 yıllarında biber sera ve tarlalarında sörvey çalışmaları yapılarak, biberde Fusarium solgunluk hastalığının yaygınlık durumu belirlenmiş ve elde edilen Foc izolatlarının virülenslikleri saptanmıştır. Her iki sörvey yılında da seraların %30, tarlaların ise %60 oranında solgunluk hastalığı ile enfekte olduğu saptanmıştır. Morfolojik olarak tanımlanan biber F. oxysporum izolatlarının moleküler tanısı da yapılmıştır. Makroskobik, mikroskobik incelemeler ve patojenisite denemeleri sonucunda toplam 64 izolat F. oxysporum f. sp. capsici (Foc) olarak saptanmıştır. Domates ve patlıcan fidelerine inoküle edilen Foc izolatları, çapraz inokulasyon denemelerinde solgunluk simptomu göstermemişlerdir. Hastalık şiddeti yüzdesine göre, 2015-2016 yılı sörveylerinden elde edilen 64 Foc izolatında üç ana virülenslik grubu tespit edilmiş ve bunların 17'si düşük-virülens, 24'ü orta-virülens ve 23'ü yüksekvirülens olarak değerlendirilmiştir. Toplam 40 adet Foc izolat seti ile birlikte konukçu dışı F. oxysporum izolatlarının tür içi ve türler arası filogenetik ilişkileri TEF1-alpha, Actin, Beta-tubulin, Calmodulin ve Chitin synthase primerleri ile belirlenmiştir. Bu gen bölgelerine ait sekans verileri üzerinden yapılan analizler sonucunda, Foc izolatları arasında sınırlı genetik varyasyon saptanmış ve F. oxysporum'un farklı f. spp. grupları birbirinden ayırt edilememiştir. Dendrogramda Foc izolatları aynı dalda yer alarak monofiletik bir grup oluşturmuştur. Bu çalışma, Türkiye'de biber üretim alanlarında Foc izolatlarının patojenik ve filogenetik analizine yönelik ilk kapsamlı araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Pathogenic Fusarium oxysporum species complex (FOSC) in tomato, pepper and eggplant in the Solanaceae family in the Mediterranean and Aegean regions of Turkey cause significant yield losses. In recent years, Fusarium wilting agent, Fusarium oxysporum f. sp. capsici (Foc), in pepper cultivation areas has become widespread. The prevalence of Fusarium wilt disease and the virulence of Foc isolates obtained was determined by carrying out surveys in pepper greenhouses and fields in the Mediterranean and Aegean Region in 2015 and 2016. In both survey years, Fusarium wilt disease was detected with a prevalence of 60% of the fields and 30% of greenhouses. Fusarium oxysporum isolates were determined by both morphological and molecular diagnosis. A total of 64 isolates were identified as Foc based on macroscopic and microscopic studies and pathogenicity tests. Tomato and eggplant seedling from the Solanaceae family were used in cross-pathogenicity experiments with the obtained Foc isolates and no-wilting symptoms were recorded. Three main virulence groups were determined in 64 Foc isolates obtained from 2015-2016 surveys according to the percentage of disease severity and 17 isolates were evaluated as low-virulence, 24 were moderate-virulence and 23 were high-virulence. Intraspecies and interspecies phylogenetic relationships of a total of 40 Foc isolates together with non-host F. oxysporum isolates in pepper was established by using TEF1-alpha, Actin, Beta-tubulin, Calmodulin and Chitin synthase primers. Different groups of F. oxysporum f. spp. could not be distinguished from each other and limited genetic variation among Foc isolates was detected based on the analysis of the sequence data of these gene regions. Foc isolates were located in the same branch and formed a monophyletic group in the dendrogram. This study is the first comprehensive research on the pathogenic and phylogenetic analysis of Foc isolates in pepper cultivation areas of Turkey.