The influences of Syria's Kurdish question on the US-Turkey relations in the light of the Syrian conflict: 2011-2015
Suriye Kürtleri sorununun Suriye Savaşı ışığında ABD-Türkiye ilişkilerine etkileri: 2011-2015
  1. Tez No: 532332
  2. Yazar: NATAVAN ALİEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Türkiye, Suriye Kürtleri Sorunu, Suriye Krizi, the US, Turkey, the Syrian Kurdish Question, the Syrian Conflict
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez, 2011-2015 yılları arasında devam eden Suriye çatışması bağlamında ABD-Türkiye ilişkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Barışçıl hükümet karşıtı bir gösteri olarak başlayan Suriye çatışması kısa sürede uluslararası bir krize dönüştü. Suriye nüfusunun dâhilî anlaşmazlıkları ve dış güçlerin müdahalesi çatışmanın çözümünü daha karmaşık ve ulaşılamaz hale getirmiştir. Çatışmanın tırmanması ve ayni zamanda uzaması da ABD ile Türkiye arasında yeni bir anlaşmazlığa sebebiyet vermiştir. Suriye çatışması bağlamında aratarak devam eden ABD ve Türkiye arasındaki anlaşmazlık son on yılda ABD-Türkiye ilişkilerini en önemli uçurumlardan biri haline getirmiştir. Bu tez Suriye sorunu ile ilgili olarak ABD ve Türkiye politikaları ve önceliklerinin birbiriyle örtüşmeyen ana noktalarını ele alacaktır. Kobani bölgesindeki mücadeleden sonra Türk hükümeti tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ABD`nin Suriyeli Kürt grup PYD`ye yakınlaşması ve askeri desteği Obama yönetiminin iktidara gelmesinden bu yana ABD ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri en düşük seviyeye taşıdı. Bu tez Suriye çatışması üzerinden Amerikan-Türk ilişkilerinin Suriye Kürt sorununun etkilerini ele alacaktır. Tez belirtilen sorular çerçevesinde şekillenecektir: Suriye çatışması ABD ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilere neden zarar vermektedir? Suriye çatışması üzerinden ABD-Türkiye ortaklığının bozulmasındaki ana faktörler nelerdir? Suriye'deki Kürt meselesi ABD-Türkiye ilişkilerinin doğasını nasıl ve ne derecede etkilemiştir? Bu tez Suriye'deki Kürt meselesinin, Suriye çatışması bağlamında ABD-Türkiye arasındaki uzlaşmazlıklarda ana faktör haline geldiğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to analyze the US-Turkey relations in the context of the Syrian conflict from 2011 to 2015. The Syrian conflict, which has started as a peaceful anti-government demonstration, in short time turned into an international crisis. The internal division of the Syrian population and the involvement of the foreign powers have made the resolution of the conflict complicated and unreachable. The escalation and prolongation of the Syrian conflict have also exploded new disagreement points between the US and Turkey. The increase of disagreement between the US and Turkey over the ongoing Syrian conflict has become one of the important rifts in the last decade. This thesis will explore the main points where the policies and priorities of the US and Turkey toward the Syrian conflict do not overlap with each other. The US rapprochement and military support to the PYD, the Syrian Kurdish group which is recognized as a terrorist group by the Turkish government, after the fighting in Kobani has brought the bilateral relations between the US and Turkey to their lowest level since the coming of the Obama administration to power. This thesis will study the repercussions of the Syrian Kurdish question on American-Turkish relations over the Syrian conflict. It will investigate the following questions: Why has the Syrian conflict damage the bilateral relations between the US and Turkey? What has become the key factor behind the failure of American-Turkish partnership over the Syrian conflict? How and to what scope has the Syrian Kurdish question influenced the nature of the US-Turkey relations? This thesis will argue that the Syrian Kurdish question has become the main factor behind American-Turkish controversy over the Syrian conflict.