Luṭfullah Ḥalîmî 'nin Gülşen-i Zîbâ adlı manẓûm eseri
The poetical work of Luṭfullah Ḥalîmî called Gülşen-i Zîbâ
- Tez No: 532340
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRETTİN COŞGUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Luṭfullah Ḥalîmî, Gülşen-i Zîbâ, Tıp Tarihi, Luṭfullah Ḥalîmî, Gülşen-i Zîbâ, History of Medicine
- Yıl: 2018
- Dil: Farsça
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Bu çalışmada Fatih Sultan Mehmet Dönemi'ne ait tıp ilmiyle alâkalı olan Luṭfullah Ḥalîmî 'nin Gülşen-i Zîbâ adlı yazma eserinin matbu hale getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş Kısmında Luṭfullah Ḥalîmî 'nin hayatı, eserleri, edebi kişiliği,uslubu, edebiyata katkısı değerlendirildi. 1.Bölümde Luṭfullah Ḥalîmî 'nin Gülşen-i Zîbâ adlı yazma eseri dil açısından ve döneminin tıp alanındaki yeri ve önemi bakımından değerlendirildi. 2.Bölümde ise Luṭfullah Ḥalîmî 'nin Gülşen-i Zîbâ adlı yazma eseri matbu hale getirildi. Eser manzum bir eser olup, matbu hale getirilip incelendiğinde ;Tabîiyyât, Maraz( Hastalıklar), Ẓârûriyât (Alternatif tıp ) olmak üzere üç ana bölümden oluştuğu ve her bölümün de kendi içerisinde çeşitli fasıllara ayrıldığı görülmüştür. Çalışmamızda; Fatih Sultan Mehmet dönemindeki tıp ilmiyle ilgili olan gelişmeler, tedavi yöntemleri ve uygulamaları, tıbbi ve farmakolojik terimler, alternatif tıp uygulamaları hakkında bilgiler elde edildi. Bu çalışmayla birlikte eserin günümüz tıp dünyasına ve bu alanda inceleme yapmak isteyenler için de önemli bir kaynak olacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; It was aimed to make the writing of Gülşen-i Zîbâ written by Luṭfullah Ḥalîmî, which is related to the medical science of the period of Sultan Mehmet the Conqueror. Our work consists of two parts; In Part I, the life, works, literary personality, style, and literary contribution of Luṭfullah Ḥalîmî were evaluated. In the second part, Gülşen-i Zîbâ written by Luṭfullah Ḥalîmî evaluated in terms of language and place in the medical field. In the third section, the writing work of Luṭfullah Ḥalîmî's Gülşen-i Zîbâ was made to be printed. The work is a verse work and when it is made to be printed and examined; It consists of three main parts: Tabiiyyat, Maraz (Diseases) and Ẓârûriyât (Alternative medicine), and each chapter has been divided into various chapters within itself. In our study; Information about the developments, treatment methods and applications, medical and pharmacological terms and alternative medicine applications related to medical science at the time of Sultan Mehmet the Conqueror. With this work, it was understood that this work would be an important source for the medical world and those who want to examine this area.