Eşcinsel ilişkilerde partner şiddeti: İçselleştirilmiş homofobi, sosyal destek düzeyi ve çeşitli demografik özellikler bakımından değerlendirilmesi
Intimate partner violence in same sex relationships: An evaluation regarding internalized homophobia, social supportand other demographic differences
- Tez No: 532361
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Partner/flört şiddeti, LGB, Cinsel Yönelim, Sosyal Destek, İçselleştirilmiş Homofobi, Uzlaşma, Partner/domestic violence, LGB, sexual orientation, social support, internalized homophobia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, diğer ülkelerde pek çok araştırmaya konu olan LGBTİQ+'larda partner şiddetinin, Türkiyeli eşcinseller açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, gey ve lezbiyen partnerler arasındaki şiddet türlerinin yaygınlığı ve yönelim bakımından farkı, içselleştirilmiş homofobi ile partner şiddeti arasındaki ilişki ve sosyal destek düzeyi ile partner şiddeti arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını 2017 yılı itibariyle 18 yaşından büyük 323 eşcinsel ve biseksüel yetişkin oluşturmaktadır. 105 lezbiyen (% 32.51), 148 gey (% 45.82) ve 70 biseksüel (% 21.67) katılımcıyla yürütülen araştırmanın katılımcılarının yaş ortalaması 25.40 (SS=4.889)'tır. Araştırmada veri toplama amacıyla, Demografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin Gözden Geçirilmiş Formu (ÇBASDÖ), İçselleştirilmiş Homofobi Ölçeği ve Çatışmaların Çözümüne Yaklaşım Ölçeği (ÇÇYÖ) kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara baktığımızda, katılımcıların cinsel yönelimlerine göre partner şiddetine maruz kalmalarına ilişkin dağılımları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak geylerin cinsel şiddet yaygınlığı ortalamaları, lezbiyenlerin ortalamalarından anlamlı şekilde yüksek bulunurken; geylerin içselleştirilmiş homofobi ortalamaları da lezbiyenlerin ortalamalarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Ayrıca lezbiyenlerin uzlaşma yaygınlığı ortalamaları, geylerin ortalamalarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Partner şiddetine maruz kalanların algılanan sosyal destek ortalamaları, kalmayanların ortalamalarından anlamlı şekilde düşüktür. Algılanan aile sosyal desteği azaldıkça psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddet yaygınlığı artmaktadır. Aynı zamanda algılanan sosyal destek azaldıkça içselleştirilmiş homofobi artmaktadır. Cinsel yönelimi açık olanların ve LGBTİQ+ hareketi içinde yer alanların içselleştirilmiş homofobi ortalamaları, cinsel yönelimi açık olmayan ve LGBTİQ+ hareket içinde yer almayanların ortalamalarından anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Aynı zamanda cinsel yönelimi açık olanların ve LGBTİQ+ hareketi içinde yer alanların algılanan sosyal destek ortalamaları, cinsel yönelimi açık olmayan ve LGBTİQ+ hareket içinde yer almayanların ortalamalarından anlamlı şekilde yüksektir. Katılımcıların cinsel yönelimlerine göre partner şiddeti karşısında yardım alma dağılımları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak partner şiddeti karşısında yardım alanların aile sosyal desteği ortalamaları almayanların ortalamalarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Araştırmanın bulguları literatür çerçevesinde tartışılmış, araştırmadan yola çıkılarak, gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study examined the issue of intimate partner violence in LGB's in Turkey sample. Research focused on the prevalence and the types of violence that occur among gay and lesbian partners, the relationships between internalized homophobia and intimate partner violence and the relationships between social support and intimate partner violence. The research participants comprised of 323 adult LGBs inclusive of 105 lesbians (% 32.51), 148 gays (% 45.82) and 70 bisexuals (% 21.67). The age range of the participants was 25.40 (SS=4.889). In the research, demographic information form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, The Revised Conflict Tactics Scales and Internalized Homophobia Scale have been used as data collection tools. The collected data were analyzed with SPSS. Results suggested that there are no significant differences between participants' exposure to partner violence according to their sexual orientation. However, the average of sexual violence among gays was significantly higher than the average of lesbians and bisexuals. Also the average of internalized homophobia prevalence among gays was significantly higher than the average among lesbians. It was also found that, the average of prevalence of reconciliation of lesbians was significantly higher than the average among gays. The average of perceived social among those subjected to partner violence is significantly lower than the average among those who are not. Psychological, physical and sexual violence prevalence increases as perceived family social support diminishes. Internalized homophobia also increases as perceived social support decreases. The average internalized homophobia among LGBs who are out and take a part in the LGBTQ+ movement was significantly lower than the average among those who are not. At the same time, the average of perceived social support of LGBs who are out and take a part in the LGBTQ+ movement were significantly higher than the average among those who are not. There are no significant differences between help-seeking and sexual orientation could be found. However, those who received help against partner violence have higher rates of family social support. Research findings have been analyzed based on the related literature and suggestions for further research were proposed.