Hemşirelerin sosyodemografik özelliklerinin ve örgüt kültürünün meslektaş dayanışmasına etkisi
The effect of sociodemographic characteristics and organizational culture of nurses on colleague solidarity
  1. Tez No: 532449
  2. Yazar: ÜMMÜHAN SEREN KARABIÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, meslektaş dayanışması, hemşirelik, Organizational culture, colleague solidarity, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmanın amacı, hemşirelerin sosyodemografik özelliklerinin ve örgüt kültürünün meslektaş dayanışmasına etkisini ortaya koymaktır. Bu tanımlayıcı çalışma, Aralık 2016- Aralık 2017 tarihleri arasında, İstanbul ili sınırları içinde yer alan dört hastanede, en az bir yıldır çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 343 hemşire üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Sosyodemografik Soru Formu”,“Denison Örgüt Kültürü Ölçeği”ve“Hemşirelerde Meslektaş Dayanışması Ölçeği”olmak üzere üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Veri analizinde, tanımlayıcı analizler, bağımsız gruplarda t testi (ileri analizi Tukey HSD), Kruskal Wallis testi (ileri analizi Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi), Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin meslektaş dayanışmasının iyi düzeyde olduğu (97.01±12.78), en yüksek puanları ise duygusal (38.93±5.52) ve akademik dayanışma (37.83±5.52)alt boyutlarından aldıkları belirlenmiştir. Örgüt kültürü düzeylerinin ise ortalamanın üzerinde olduğu ve alt boyutlardan en yüksek puanın katılım alt boyutu düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin meslektaş dayanışması puanı ile cinsiyet ve yetiştikleri aile tipi arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır (p>.05). Yaş, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sahibi olma, çalışılan kurum, kadro durumu, meslekte çalışma süresi, kurumda çalışma süresi, birimde çalışma süresi, çalışılan birim, kurumdaki pozisyon, çalışma şekli, haftalık çalışma saati, çalışılan birimden memnuniyet durumu, mesleği isteyerek seçme durumu ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmüştür. Hemşireler arasında meslektaş dayanışmasının sağlanması hemşire ve hasta sonuçlarını olumlu etkileyeceğinden dolayı yönetici hemşirelerin meslektaş dayanışmasını destekleyici örgüt kültürü uygulamalarını benimsemeleri ve hemşireler arasında meslektaş dayanışması tutumunu destekleyici stratejileri geliştirmesi yararlı olabilir. Ayrıca meslektaş dayanışmasını etkileyebilecek diğer faktörlerin araştırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to contribute the solidarity of the colleagues of the socio-demographic characteristics of the nurses and the organizational culture. This descriptive study was conducted between December 2016 and December 2017 on 343 nurses who worked for at least one year in four hospitals within the Istanbul provincial borders and who agreed to participate in the survey. A questionnaire consisting of three parts;“Sociodemographic Questionnaire”,“Denison Organizational Culture Scale”and“Colleague Solidarity Scale in Nurses”are used as data collection tools. In the data analysis, descriptive analyzes, independent t test (Tukey HSD for advanced analysis), Kruskal Wallis test (Mann Whitney U test with Bonferroni correction for advanced analysis) and Pearson correlation analysis were used. It was determined that the nurses had a good level of colleague solidarity (97.01 ± 12.78) and the highest scores were emotional (38.93 ± 5.52) and academic solidarity (37.83 ± 5.52) subscales. Organizational culture levels were found to be at the level of participation subscale with the highest score of average and subscales. No statistically significant difference was found between the nurse's colleague score and gender and the type of family they grew up (p>05). A statistically significant difference was observed with age, educational status, marital status, child ownership, institutional work, personel status, duration of professional study, duration of study, duration of unit, unit work, institutional position, working style, weekly working hours. Providing collaborative solidarity among nurses positively affects patient results. Therefore, it shall be useful for executive nurses to adopt organizational cultural practices that support their collegial cooperation and to develop methods to support colleague-support behaviors among the nurses. It may also be advisable to search other factors that may affect colleague solidarity.