Atatürk Devri maarif vekillerinin eğitimi millileştirme çalışmaları
Minister of education during Ataturk's Era-studies on nationalization of education
- Tez No: 532487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET METİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Atatürk Devri, Millî ve Kültürel Değişim, Maarif Vekili
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Atatürk devri eğitim sisteminin anlatıldığı bu çalışmanın amacı, Atatürk devri olarak ifade edilen 1920-1938 yılları arasında eğitim alanında yapılan yenilik çalışmaları, bu çalışmaların topluma yansıması ve bu çalışmalar içerisinde dönemin maarif vekillerinin etkilerini ortaya koymaktır. Atatürk Devri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılışından Atatürk'ün ölümüne kadar, yani 1920-1938 yılları arasını kapsamaktadır. Tanzimat'la birlikte başlayan I. ve II. Meşrutiyet hareketlerinin etkisiyle Osmanlı Devleti'nde eğitim alanında yaşanan değişimlerin Atatürk Devrinde de devam ettiği görülmektedir. Bu dönemde milli, çağdaş ve laik bir toplum düşüncesiyle, Türk toplumunu çağdaş medeniyet seviyesine ulaştırmak hedeflenmiştir. Tevhid-i Tedrisat, harf inkılabı ve bunun uygulaması olan millet mektepleri gibi radikal değişimler yapılmış daha önemlisi ise bu değişikliklerin halka ulaştırılması olmuştur. Bu noktada yapmış oldukları uygulamalarla maarif vekilleri ön plana çıkmıştır.Atatürk'ün gerçekleştirmek istediği tüm icraatları pratiğe dökmeye çalışmışlardır. Türk insanının“Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür”nesiller olarak yetiştirilmesi, okuma yazma oranının yükseltilmesi,“Cumhuriyet”yönetimine koşut olarak yeni bir eğitim sisteminin oluşturulmasına çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
Theaim of thisstudywhich is describededucationsystem of Ataturk'sera is innovationstudies in educationbetween 1920-1938 expressed as Ataturk'sera, itsreflection on societyandeffect of minister of educationwithinthesestudies. It is seenthatchanges in theOttomaneducationwhichstartedwith 'Tanzimat' reform eracontinuedduringAtaturk'sera. Inthisperiod, it is triedtoestablish an educationsystemsuitabletotherequirements of the modern ageinstead of old-fashionededucationwhich is removed. Radicalchangessuch as Lawon Unity of Education, Alphabet Reform andNational Schools havebeenmade, andthe main thing is tomakethepublic be abletoreachthesechanges.Inthatpoint,ministers of educationrisetoprominencewiththeirpractice, andtheytryto put alltheactionsthatAtaturkwantstoaccomplishintopractice. Withthehelp of theseinnovationstudiesduringRepublicPeriod, literacy rate of society is increased, andfollowingthis; modern, secular, well-equippedindividualswhoknowwhattheywantaretrained, and it leaduptonextgenerationstobecomemoresuccessfulindividuals. Studiescarriedoutduringthisperiodandeducationministers' efforts in thisworkmake a freshstarttocreate a more modern society, andtoraisegenerationsmore modern, national, respectful of culturalvaluesandhighliteracy rate. KeyWords: Ataturk'sEra, EducationalPolicies, NationalandCulturalChanges, Ministers of Education