Etik liderlik davranışının etik iklim ve örgütsel güvene etkisi
The effect of ethical leadership behavior on ethical climate and organizational trust
  1. Tez No: 532490
  2. Yazar: HATİCE DİREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELAHAT ÖNEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, Etik İklim, Örgütsel Güven, Ethics, Ethical Leadership, Ethical Climate, Organizational Trust
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Etik liderlik, etik iklim ve örgütsel güven kavramları çalışma hayatındaki etkinliği ile giderek önem kazanmaya başlamıştır. Etik liderlik davranışlarının etkin olduğu bir çalışma ortamında çalışanlar açısından algılanan güven düzeyinin yükselmesi, karar verme sürecine katılım, aidiyet duygusu, kaliteli iletişim, kendini ifade edebilme, becerilerini sergileme, iş birliği, iş tatmini, yöneticiler ve örgüt açısından etkinlik, güvenirlilik, rekabet üstünlüğü, verimlilik, başarı, devamlılık gibi olumlu çıktılar elde edileceği düşünülmektedir. Bu çalışma ile etik liderlik davranışının etik iklim ve örgütsel güven düzeyine etkisi alt boyutlara ayrılarak incelenmiştir. Bu amaçla etik liderlik, etik iklim ve örgütsel güven kapsamında 40 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanarak Kırıkkale ilinde kamu sektöründe çalışan kişilere yöneltilmiş ve etik liderlik, etik iklim, örgütsel güven kavramları alt boyutları ile çözümlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada 10 sorudan oluşan etik liderlik ölçeği için Brown vd. (2005); Dedeoğlu vd. (2016) çalışmasından, ardından 8 sorudan oluşan etik iklim ölçeği Schwepker (2001); Büte (2011) çalışmalarından uyarlanarak alınmış ve son olarak Cookve Wall tarafından geliştirilen 22 sorudan oluşan Örgütsel Güven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 14.0 programından yararlanılmıştır. Kamu kurumlarındaki yöneticilerin etik liderlik davranışlarının çalışanların etik iklim ve örgütsel güven algıları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Concepts of ethical leadership, ethical climate and organizational trust have been gaining attention with their effectiveness in workplace. İn a workplace where ethical leadrship behaviour is effective; positive outcomes like increase in levels of trust perceived by employees, participation in the decision making process, feeling of belonging, quality communication, being able to express one's self, display of one's skills, cooperation, job satisfaction, effctiveness in terms of managers and organization, reliability, competitive advantage, productivity, success, continuity are thought to be obtained. In this study, effects of ethical leader ship behaviour on ethical climate and organizational trust level is seperated into sub topics and investigated. For this purpose; a survey consisting of 40 questions with in the scope of ethical leadership, ethical climate and organizational trust was prepared and performed with individuals in public sector in Kırıkkale province and concepts of ethical leadership, ethical climate and organizational trust with their sub topics were tried to be analyzed. In the study, Works of Brown et al. (2005) and Dedeoğlu et al. (2016)were used with adaptations for the Ethical leadership scale which consists of 10 questions. The Ethical climate scale composed of 8 questions and workings of Schwepker (2001) and Büte (2011)were utilized. Finally, 22 questions for Organizational trust scale Developed by Cook ve Wall were used. SPSS 14.0 program was employed for the analysis of data collected during the investigation. A positive and significant relationship was identified between Ethical leadership bevaiours of managers in public institutions and Ethical climate and level of perceived organizational trust of employees.