Girişimcilik ve kadın girişimciliği iş yaşam dengesinde engel ve fırsat analizi: Konya ili örneği
Entrepreneurship analysis in entrepreneurship and women entrepreneurship balance: the case of Konya
  1. Tez No: 532538
  2. Yazar: TUĞÇE GÖKÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın girişimci, aile yaşamı tatmini, iş-aile yaşam çatışması, Female entrepreneur, family life satisfaction, work-family life conflict
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bireyin toplum içindeki konumu, ayrıcalıkları, sorumlulukları, ve diğer bireylerle olan iletişimini yönlendiren kuralları rol faktörü belirlemektedir. İş ve aile; insanların hayatlarının büyük kısmını oluşturduğu için bireyler uzun vadede iş ve aile yaşamında başarı ve mutluluk arayışına girmektedirler. İş yaşamı-aile yaşamı dengesi dışında çatışmalarda görülebilmektedir. Bu çerçevede ele alındığında iş ve aile yaşam çatışması, her iki tarafında rol taleplerinde birbirini tatmin etmediği ve taleplerin kesişmesi sonucunda meydana gelen roller çatışması olarak açıklanabilmektedir. İki yönlü oluşu iş-aile çatışmasının en belirgin özelliklerindendir. İş-aile çatışması; iş hayatının taleplerinin aile hayatını tatmin etmediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Aile-iş çatışması ise; tam tersi durumda aile hayatındaki taleplerin iş hayatını karşılamadığı durumlarda meydana gelmektedir. Ailedeki sorumlulukları erteleyen iş, kişinin iş tatminini azaltmaktadır. İş yaşamından kaynaklanan olumsuz etkenler bireyin aile yaşamını yıpratır ve iş-aile çatışmasına yol açar. İş-aile çatışması içinde bulunan bir birey, ailedeki sorumluluklarını yeteri kadar yerine getiremeyerek hem kendisini kötü hissedecek hem de aile bireyleri ile arasındaki iletişimleri zamanla kopacaktır. Bu durum bireyde iş yaşamını kendisinden uzaklaştırmasına ve iş hayatında uzun vadede başarısızlıklara sebep olmaktadır. Bu çalışmada; çalışan kadınların toplumun önyargılarından ve aile sorumluluklarından dolayı olumsuz şekilde etkilenmelerinin üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda Türkiye' de toplumsal olarak kadınların ev işlerindeki rolü oldukça değersiz ve yapılması gereken bir vazife olarak görülmektedir. Bu çalışma ile kadın girişimcilerin girişimciliğinin iş-aile yaşamı dengesi üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, iş aile yaşam çatışması olgusu ve bu olgunun alt konuları olan iş-aile çatışması (iş yaşamındaki rolünün aile yaşamındaki rolü ile çatışması) ve aile-iş çatışması (aile yaşamındaki rolünün-iş yaşamındaki rolü ile çatışması) kadın girişimcilerin yaşamlarındaki stres düzeyleri ele alınmıştır. Araştırma verilerin toplanması için araştırmanın uygulama bölümünde; bağımlı değişken ile bağımsız değişkenlere yönelik verilerin elde edilmesinde kişisel bilgi anket formlarından yararlanılmıştır. SPSS IBM (Statistical Packet for Social Science) paket programı verilerin uygulanmasında kullanılarak ilk olarak sosyo-demografik özelliklerini çıkartmak için frekans dağılımları ile bu dağılımlardan faydalanarak oluşturulan soruların normal dağılımını bilmek için varyansların homojenliği analizi ve normallik testi, güvenirlik testi, faktör analizi, tek yönlü ANOVA analizi, korelasyon analizi ve frekans analizine tabi tutulmuştur. Bu bağlamda 150 katılımcı ile yüz yüze görüşme sureti ile veriler elde edilmiş olup, Konya'da ki kadın girişimcilerin iş-aile yaşamı tatminleri ve girişimcilikte karşılaştıkları sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nicel veriler kullanılmıştır. Çalışmanın devamında ise sorunları gidermeye yönelik çözümler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The role factor determines the individual's position in society, privileges, responsibilities, and the rules governing communication with other individuals. Work and family; As individuals make up most of their lives, individuals seek long-term success and happiness in work and family life. Business life-family life can be seen in conflicts outside the balance. In this context, the conflict of work and family life can be explained as not satisfying each other's role demands on each side and the conflict of roles resulting from the intersection of demands. The fact that it is bi-directional is one of the most distinctive features of the work-family conflict. Work-family conflict; it arises when the demands of business life do not satisfy family life. Family-work conflict; on the contrary, when the demands of family life do not meet the business life. Delaying responsibilities in the family reduces job satisfaction. Negative factors caused by the business life wear down the family life of the individual and lead to work-family conflict. An individual in a work-family conflict will not be able to fulfill his responsibilities in the family enough, and he will feel bad and will break the communication between the family members. This situation causes the individual to get away from his / her business life and cause long-term failures in business life. In this study; it was emphasized that working women were adversely affected by society's prejudices and family responsibilities. At the same time Turkey's role in society as women's housework is seen as a task to be done and quite worthless. This study examines the impact of the entrepreneurship of women entrepreneurs on work-family life balance.. For this purpose, the concept of family life conflict and the sub-topics of this work-family conflict (conflict with the role of work in family life in the family life) and family-work conflict (the role of family life in the conflict with the role in business life) the level of stress in the lives of women entrepreneurs It is discussed. In the application part of the research for the collection of research data; Personal information questionnaire forms were used to obtain data for dependent variables and independent variables. SPSS IBM (Statistical Packet for Social Science) package program for the first time by using the data to extract the socio-demographic characteristics of the frequency distribution and the distribution of variances to know the normal distribution of questions by using this distribution to analyze the homogeneity and normality test, reliability test, factor analysis, one-way ANOVA analysis, correlation analysis and frequency analysis. In this context, data were obtained through face-to-face interviews with 150 participants and the work- family life satisfaction of women entrepreneurs in Konya and the problems they encountered in entrepreneurship were tried to be determined