Türk sermaye piyasası hukukunda kira sertifikaları ile gayrimenkul projelerinin inşaatının finansmanı
Financing of construction of real estat projects through lease certificates
- Tez No: 532581
- Danışmanlar: PROF. MEHMET HELVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sukuk, Kira Sertifikası, Faizsiz Finans, İslami Finans, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Gayrimenkul Yatırım Fonu, Varlığı Dayalı Menkul Kıymet, Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Projesi, Sukuk, Lease Certificates, Interest Free Finance, Islamic Finance, Real Estate Investment Companies, Real Estate Investment Funds, Asset Backed Securities, Real Estate Certificates, Real Estate Projects
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Yüksek montanlı gayrimenkul projeleri çoğu zaman bankalardan alınan krediler ve proje finansmanı yolu ile finanse edilse de, sermaye piyasalarından toplanan fonlarla bu projelerin tamamının ya da bir kısmının finanse edilmesi de tercih edilmektedir. Sermaye piyasalarında bu amaçla fon toplanabilmesi için mevcut olan araçlardan bir tanesi de İslami sermaye piyasası araçlarından sukukun ülkemizdeki uygulaması olan kira sertifikalarıdır. Kira sertifikaları hem İslami kurallara uygun araçlara yatırım yapmak isteyenler ile hem de yatırım yaptığı araçlarda riski dağıtmak isteyen yatırımcıların ellerindeki fonları değerlendirebileceği bir yatırım aracı olarak giderek önem kazanmaktadır. Ayrıca, bankalardan alınan krediler karşısında önemli bir faiz yükü ile karşılaşan proje sahipleri açısından da daha az maliyetli bir alternatif finansman aracı olduğu ifade edilmektedir. İşte bu çalışma, kira sertifikalarının hukuki niteliği ile unsurlarının ortaya konulması ve benzer özellikler gösteren gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılabilecek olan diğer sermaye piyasası araçları ile kıyaslanması bakımından önemli sayılabilir. Özellikle proje finansmanında alternatif bir fon toplama yöntemi olarak önem arz eden İslami esaslara dayalı bu yatırım aracının ne şekilde ihraç edilebileceği, ihraca dayanak teşkil edecek sözleşmelerin niteliği ve özellikleri ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the real estate projects of high amount are generally financed through bank loans and project financing, such projects can also be partially of completely financed with the funds raised through capital markets. Lease certificates are one of the capital markets instruments which can be used for that purpose and which is the application of the Islamic finance instrument sukuk in Turkey. The lease certificates are important as a sharia compliant investment instrument and a risk sharing alternative for investors to use their money. In addition, lease certificates are low cost financing methods in contrast to bank loans due to loans' interest rates. This study is important to analyse the legal characteristics and aspects of the lease certificates and to compare them with the similar capital markets instruments which can also be used for the financing of the real estate projects. Particularly, the issuance lease certificates and the characteristic of the agreements which constitutes the basis of their issuance are discussed in detail in our study.