Türk hukukunda kira sertifikası
Leasing certificate under Turkish law
  1. Tez No: 753571
  2. Yazar: AHMET FATİH ALPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira Sertifikası, Sukuk, Tebliğ, İslami Finans, İhraç, Leasing certificate, Sukuk Bonds, Citation, Islamic Finance, Issue
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türk Hukukunda kira sertifikası kavramı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 01.04.2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 27539 sıra sayılı tebliğ ile anılmaya başlanmıştır. Bu tebliğ“Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ”adıyla yürürlüğe girmiştir. Akabinde bu tebliğ III-61.1 sıra sayılı tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır. Türk Hukukunda kanuni düzenlemelerinde kendisine yer bulamayan kira sertifikası kavramı nihayet 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu m. 61 ile kanuni dayanağına da kavuşmuştur. Özellikle İslam finansında kira sertifikası İslami yasaklara uygun ihraç edilmesi zorunluluğu nedeniyle Müslüman yatırımcılar tarafından büyük ilgi görmektedir. Kavramın hukukçular tarafından az bilinmesi ve ele alınması sebebiyle tarafımca bu alandaki boşluğu doldurmak üzere çalışma yapılması planlanmış ve akabinde bu tez hukuk camiasına kazandırılmıştır. Bu çalışmada öncelikle kira sertifikası yani İslam Şeriat Hukukundaki adıyla sukukun tarihçesi Dünyada(özellikle İslam ülkelerinde) ve Türkiye'de incelenecektir. Akabinde kira sertifikasının özellikleri ve ihracında başat rol oynayan aktörler incelenecektir. Sonrasında Türk Hukunda III-61.1 sıra sayılı tebliğde düzenlenen kira sertifikası çeşitleri incelendikten sonra İslam Hukukunda yaygın olan sukuk çeşitleri incelenecek ve son bölümde kira sertifikasının nasıl ihraç edileceğinden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
Notion of leasing certificate under Turkish law started to be mentioned with citation numbered 27539 declared by Capital Markets Board on the 1st April, 2010 and the Official Gazette. This citation came into force as“ Citation On Principles About Leasing Certificates and Special Purpose Vehicle”. This citation was abolished with citation numbered“III-61.1”. Notion of leasing certicate is become law with article 61 of Law on Capital Markets numbered 6362 on the contrary other laws coming into force in Turkish Law. Especially, leasing certificate has great concern by Muslim investors because necessity of issuing with convenient to Islamic prohibitions. I had planned to take up the slack and make workout about leasing certificate since this notion, leasing certificate, is known and examined less by jurists. This thesis was written and donated to doctrine by me soonafter. In this thesis, firstly history of leasing certificate, known under Islamic Shariah Law as“ Sukuk”, is going to examined in the world, especially in Islamic countries, and Turkey. Afterward features of leasing certificate and institutions having part in issuing leasing certificates are going to be examined. And then after kinds of leasing certificate mentioned under citation numbered III-61.1 were examined, common kinds of sukuk under Islamic Shariah Law are going to be examined and how to issue of these leasing certificate at third chapter of this thesis.