Timoma histolojik alt tiplerinde masaoka evresine ve prognoza etki eden faktörlerin analizi
Analysis of the factors affecting masaoka stage and prognosis in the histologic subtypes of thymoma
  1. Tez No: 532646
  2. Yazar: TAMER DİREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KUTLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: timoma, prognoz, genel sağkalım, hastalıksız sağkalım, thymoma, prognosis, general survival, recurrence free survival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Timus bezi ön mediastende yer alan immün sistemin en önemli organlarından biridir. Timoma, timusun epitel hücrelerinden köken alan ve nadir görülen bir tümörüdür ancak ön mediastende en sık görülen tümör olma özelliği taşımaktadır. Timomaların histopatolojik sınıflandırması Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2015 yılında revize edilmiş olup; tip A, tip AB, tip B1, tip B2 ve tip B3 olmak üzere 5 alt kategoriye ayrılmıştır. Tip A'nın 5 yıllık sağkalımı %100 olmasına karşın Tip A'dan Tip B3'e doğru gidildiğinde sağkalım azalmakta ve Tip B3'ün sağkalımı %40 civarına gerilemektedir. WHO sınıflandırması rezeksiyon yapılıncaya kadar anlam taşımamasına karşın, rezeksiyon sonrasında prognozu belirlemede oldukça önemlidir. Timoma evrelemesinde TNM ve Masaoka-Koga evreleme sistemi dünyada yaygın olarak kullanılmakla birlikte hastalığın prognozu ve adjuvan tedavi seçenekleri hastalığın evresine göre şekillenmektedir. Ancak prognozun ve sağkalımın belirlenmesinde tümör evresi dışında ek parametreler de kliniklerce araştırılmaktadır. Bu tezin hazırlık aşamasında timoma nedeniyle cerrahi uygulanan hastalarda, prognoza etki edebilecek demografik, laboratuvar ve patolojik verilerin saptanmasını hedefledik. Bunun için hastalara ait demografik verileri, ayrıntılı patoloji sonuçlarını çıkardık ve evrelemelerini yaparak sağkalım ve 5 yıllık sağkalım analizlerini hesapladık. Yaptığımız analizlerde sağkalımı ve hastalıksız sağkalımı etkileyen faktörler arasında hastalığın histopatolojik sınıflandırması ve evresi dışında hastanın yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı, MG varlığı, temiz cerrahi sınır, eşlik eden malignite ve neoadjuvan tedavi olduğunu saptadık. Hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin sağkalım sonuçlarını anlamlı olarak değiştirmediğini belirledik. Ancak daha geniş parametrelerin ve faktörlerin değerlendirildiği çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thymus gland is one of the most important organs of the immune system located in the anterior mediastinum. Thymoma is a rare tumor that originates from epithelial cells of thymus, but it is the most common tumor of the anterior mediastinum. The histopathological classification of thymomas was revised by the World Health Organization (WHO) in 2015; Type A, Type AB, Type B1, Type B2 and Type B3. Although Type A has a 5-year survival rate of 100%, survival from Type A to Type B3 decreases and the survival rate of Type B3 is around 40%. Although WHO classification is not meaningful until resection is performed, it has an important place in determining prognosis after resection. The TNM and Masaoka-Koga staging system are widely used in the world for thymoma staging; although prognosis of the disease and adjuvant treatment options are shaped according to the stage of the disease. However, other parameters rather than tumor stage are also investigated by clinics in determining prognosis and survival. In this study, we aimed to determine the demographic, laboratory and pathological data that will affect the prognosis in patients who underwent surgery for thymoma. For this purpose, we obtained the demographic data, detailed pathological results and staging of the patients and determined survival and disease-free survival analysis. In our analyzes, we found that except the histopathological classification and stage of the disease, the patient's age, gender, smoking behaviour, presence of Myasthenia Gravis, clean surgical margin, concomitant malignancy and neoadjuvant treatment were among the factors affecting survival and disease-free survival. We analyzed that hematological and biochemical parameters did not significantly alter the results. However, multicenter studies that evaluate larger parameters and factors are needed.