İki yaş altı çocuklarda omuz altı desteği konulmasının C-MAC® miller videolaringoskop ile laringeal görüntüye etkisi
The effect of placement of a roll under the shoulders on C- MAC miller videolaryngoscopic view of larynx in children under two years
- Tez No: 532647
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİNE BEGEÇ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Havayolu yönetimi, infant, larinkoskopi, hasta pozisyonu, Airway management, infant, laryngoscopy, patient position
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda, iki yaş altı çocuklarda, oral-faringeal ve laringeal eksenleri horizontal planda hizalamak için omuz altına rulo yerleştirerek C-MAC Miller VL ile laringoskopi sırasında glottik görüntüyü ve entübasyon süresini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2 yaş altı, elektif cerrahi planlanan, genel anestezi ile endotrakeal entübasyon gerektiren, ASA I-II toplam 96 çocuk çalışmaya alındı. Tüm olgular C-MAC Miller VL ile entübe edildi ve tüm olguların başlarının altına simit şeklinde ped yerleştirildi. Olgularda omuz altı yükseltisi olarak rulo şeklinde havlu kullanıldı. Omuz altına havlu rulo yerleştirerek entübe edilen olgular Grup 1 (n=48), omuz altına havlu rulo yerleştirmeden entübe edilen olgular, Grup 2 (n=48) olarak adlandırıldı. Standart monitörizasyon uygulanan tüm olgularda genel anestezi indüksiyonu sevofluran (%5-%8) veya tiopental (5-8 mg.kg-1 İV) ve fentanil (1 μg.kg-1 İV) ile sağlandı. Endotrakeal entübasyonu kolaylaştırmak için rokuronyum (0.6 mg.kg-1 İV) uygulandı. Grup 1'deki olguların omuzları rulo şekilli bir havlu ile hafifçe kaldırıldı ve baş simit şeklinde bir yastığa konuldu. Grup 2'de ki olgularda omuz altına rulo yerleştirilmedi. Başı sabitlemek için sadece simit şeklinde bir ped kullanıldı. Olguların kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), SpO2 ve EtCO2 değerleri; indüksiyon öncesi bazal değer, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1., 3. ve 5. dk'larda kaydedildi. EtCO2 için ilk kayıt indüksiyon sonrası yapıldı. Tüm olgularda POGO ve Cormack-Lehane Skoru, C-MAC Miller VL cihazını kullanma kolaylığı (VAS), entübasyon süresi, entübasyon girişim sayısı, optimizasyon prosedürleri ve komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. POGO Skoru, Cormack-Lehane Skoru ve VAS değeri Grup 1'de istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha iyiydi. Entübasyon süresi Grup 1'de anlamlı şekilde daha kısa idi. Gruplar arasında entübasyon girişim sayısı, görüntü optimizasyonu için manevra uygulanan olgu sayısı, uygulanan manevralar, SpO2, EtCO2, OAB ve KAH değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Hiçbir olguda özefageal entübasyon yapılmadı, desatürasyon, dental ve mukozal hasar görülmedi. Sonuç: İki yaş altı çocuklarda omuz altına yerleştirilen rulonun, C-MAC Miller VL kullanımı sırasında glottik görselleştirmeyi iyileştirdiğini, entübasyon süresini kısalttığını ve kullanım kolaylığı sağladığını gösterdik. Bu sebeple iki yaş altı çocuklarda havayolu yönetiminde C-MAC Miller VL kullanımı sırasında omuz altına rulo yerleştirilmesinin faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the glottic view and intubation time during laryngoscopy with C-MAC Miller VL by placing a roll under the shoulder to align the oral-pharyngeal and laryngeal axes in the horizontal plane in children under two years. Materials and Methods: The study included totally 96 children under two years with ASA I-II who were candidate for elective surgery necessitating endotracheal intubation under general anesthesia in hospital of Inonu University Faculty of Medicine. All patients were intubated with C-MAC Miller VL and a padded ring was placed under the heads of all cases. In the all cases, a roll-shaped towel was used for shoulder elevation. The cases who were intubated by placing a roller towel under the shoulder named as group 1 (n=48) and the cases who were intubated without placement of roller towel named as group 2 (n=48). The induction of general anesthesia was achieved with sevoflurane (5% -8%) or thiopental (5-8 mg.kg-1 IV) and fentanyl (1 μg.kg-1 IV) in all standard monitorized cases. To facilitate endotracheal intubation, rocuronium (0.6 mg.kg-1 IV) was administered. In Group 1, the shoulders of the cases were slightly raised with a roll-shaped towel and the head was placed on a padded ring. In Group 2, no roll was placed under the shoulder. Only a padded ring for stabilizing the head was used. Heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), SpO2 and EtCO2 values of the cases were recorded before induction for basal value, after induction and at the 1st, 3rd and 5th minutes after intubation. The first record of EtCO2 was performed after induction. POGO and Cormack-Lehane score, ease of using C-MAC Miller VL (VAS), duration of intubation, number of intubation interventions, optimization procedures and complications were recorded in all cases. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic characteristics. The POGO score, Cormack-Lehane score and VAS were significantly better in Group 1. The duration of intubation was significantly shorter in Group 1. There were no statistically significant differences between the groups in terms of the number of intubation interventions, number of maneuvered cases for image optimization, maneuvers applied, SpO2, EtCO2, MAP and HR. There was no performed oesophageal intubation in all cases. There was no desaturation, dental or mucosal injury. Conclusion: We have shown that the roll placed under the shoulder in children under 2 years improves glottic visualization, reduces intubation time and provides ease of use during C-MAC Miller VL use. Therefore, we think that it may be useful to place a roller under the shoulder during the use of C-MAC Miller VL in airway management in children under two years.