Annelerin bebek izlemi konusundaki davranışları ve etkileyen faktörler
Behaviors of Mothers about Baby Follow-ups and Affecting Factors
- Tez No: 532651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE GÖKYILDIZ SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anne, bebek, davranış, ebe, kontrol, tarama, Mother, baby, behaviors, midwife, control, scanning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın amacı; annelerin, bebek izlemleri konusunda davranışlarını ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Mart 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmanın evrenini Adana ilinin 4 merkez ilçesinde (Seyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Çukurova) bulunan Aile Sağlığı Merkezleri oluşturmuştur. Örnekleme alınacak Aile Sağlığı Merkezleri kura ile belirlenmiş ve 0-18 ay arası bebeği olan 783 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın uygulaması için Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nden yazılı izin, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul'undan etik kurul onayı alınmıştır. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek hazırlanan görüşme formu ile karşılıklı görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22,0 paket programı kullanılarak dağılım yüzdeleri, ortalama, standart sapma ve Ki kare testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların % 82,2'sinın ortaokul ve üstü eğitim seviyesine sahip olduğu, % 78'inin ev hanımı olduğu, % 78,7'sinin gelir düzeyini orta düzeyde olarak ifade ettiği, % 96,3'ünün sağlık güvencesine sahip olduğu ve % 83,3'ünün çekirdek aile yapısına sahip olduğu görülmüştür. Annelerin yaş ortalaması 285,469'dur. Araştırma sonucunda, annelerin büyük çoğunluğunun bebeklerini sağlık kontrollerine götürdüğü, bebek izlemlerini düzenli yaptırma oranı yüksek olmakla birlikte bebeklerine ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve tam aşılama oranının istenen düzeyde olmadığı, ebeveynlerin eğitim düzeyinin ve annelerin çalışma durumunun izlemleri etkilediği belirlenmiştir. Sağlık profesyonelleri, ebeveynlere ve diğer aile üyelerine bebek izlemleri ve önemi konusunda eğitim ve danışmanlık yapmalı, yanlış bilgileri tespit etmeli ve bireyleri doğru bilgileri kazanmaları konusunda desteklemelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive study is to identify behaviors of mothers about baby follow-ups and affecting factors. Target population of the study conducted between March 2017 and June 2017 was composed of Family Health Centers in 4 central towns of Adana (Seyhan, Yuregir, Saricam and Cukurova). Family Health Centers involved in the sample were selected randomly, and the participants were 783 women who had a baby aged between 0 and 18 months. Written approval was obtained from Adana Provincial Directorate of Health and Cukurova University Medical Faculty Non-invasive Clinical Research Ethics Committee. Data were collected through the face to face interview form prepared by the researcher in line with the related literature. Data were analyze SPSS 22,0 package programming using distribution percentages, means, standard deviations and chi-square tests. All of the women participating in the study, 82,2% had education level of secondary school or higher, 78% were housewives, 78,7% had medium income level, 96,3% had health security, and 83,3% had nuclear family. Average age of the mothers was 285,469. Results showed that majority of the mothers took their babies to health check-ups. While the rates of having regular follow-ups were high, giving only breast milk in the first 6 months and having full vaccination were not at desired levels; follow-up swere found to be affected by mothers' education level and working. Health professionals should provide parents and other family members with training and consultancy about baby follow-ups and their importance, identify misinformation, and encourage individuals to gain right information.