Karlılık üzerine etkileri açısından kalite maliyetlerinin incelenmesi ve demir çelik işletmesinde bir uygulama
Examination of quality costs in terms of effects on profitability and an application in iron and steel operation
  1. Tez No: 532735
  2. Yazar: DEMET EVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS NACİ TANIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, kalite maliyetleri, PAF modeli, Quality, quality costs, The PAF model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde ekonomik alanda yaşanan önemli ve hızlı değişimler işletmeleri rekabete zorlamıştır. İşletmeler, bu rekabet ortamında avantaj sağlayabilmek için en avantajlı rekabet unsurlardan biri olan kalite unsuruna önem vermişlerdir. Artan rekabetle birlikte kalitenin önemi daha çok anlaşılmıştır. Kalitenin önemini kavrayan işletmeler etkin bir kalite kontrol sisteminin var olması gerekliliğini anlamışlardır. Bu durum işletmelerin kalite yönetim programları kullanmaları gerektiğini ortaya koymuştur. Kalite maliyetleri, işletmelerde üretim öncesinde meydana gelebilecek hataları önlemek amacı ile yürütülen faaliyetlerin ve ürünün üretim sırasında veya müşteriye teslim edildikten sonra fark edilen hataların oluşturduğu maliyetlerdir. Son yıllarda daha yaygın kullanılmaya başlanan kalite maliyetleri işletmelerin karlılığı ve verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu tezin amacı, Demir-Çelik sektöründe faaliyet gösteren Ekinciler Demir Çelik İşletmesinde, Feigenbaum'un PAF Modeli çerçevesinde kalite maliyetlerini incelemektir. Derinlemesine inceleme ve somut veriler elde edilmesi açısından“Olay Çalışması Yöntemi”tercih edilmiştir. Çalışmada 2016 ve 2017 yıllarına ait veriler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, significant and rapid alterations in the economic field have compelled companies to become competitive. To provide an advantage in this competitive environment, enterprises pay particular attention to the quality which is one of the most advantegeous competition element. The importance of quality has been noticed with the increasing competition. The companies that perceived the importance of quality, and realized the requirement of an effective quality control system. This situation indicated the necessity of using quality management programs. Quality costs are the incurred costs in order to prevent errors that may occur before production in the enterprises and the errors that are detected during the production or after delivery to the customer. Quality costs, which have become more widespread in recent years, have a significant influence on the profitability and productivity of enterprises. The aim of this thesis is to examine the quality costs within the framework of Feigebaum's PAF Model in Ekinciler Demir Çelik Company, working in Iron&Steel Works Industry.“Case Study Method”has been preferred since it provides in-depth review and concrete data. The study uses a data of the years 2016 and 2017.