Santrifüj süresinin yağ sağkalımı üzerine etkisi
The effect of centrifuge duration on fat graft survival
- Tez No: 532752
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BOZKURT, UZMAN PERÇİN CAŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Adipoz doku, Greft, Sağkalım, Santrifüj, Süre, Adipose tissue, Graft, Centrifuge, Duration, Survival
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Yağ grefti uygulamaları rekonsturüksiyon ve estetik amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Literatür incelendiğinde yağ sağkalımında farklılıklar göze çarpmaktadır. Santrifüj işlemi ise sağ kalımda önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Literatürde santrifüj kuvveti ile ilgili birçok çalışma olmasına karşın santrifüj süresi ile ilgili uzun dönemli sonuçları gösterebilecek deneysel çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Çalışmamızda santrifüj süresinin yağ sağ kalımı üzerine etkileri uzun dönemli denyesel hayvan modeli ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygun santrifüj süresinin belirlenmesinde yol gösteri olacağı düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 adet Sprague Dawley rat dahil edildi. Her grupta 6 adet rat olmak üzere 5 grup oluşturuldu. Grup 1 de enblok yağ grefti, grup 2 de parçalara ayrılmış yağ grefti, grup 3 de 1054 g de 2 dakika santrifüj edilmiş yağ grefti , grup 4 de 1054 g de 3 dakika santrifüj edilmiş yağ grefti ve grup5 de 1054g de 4 dakika santrifüj edilmiş yağ grefti protokolleri uygulandı. Yağ greftleri rat inguinal yağ yastıkçıklarından eksizyon ile elde edildi. 12 haftalık takip sonrasında HE boyama ile histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Enblok olarak transplante edilen yağ grefti grubu nekroz,fibrosiz, inflamasyon,vakoul,adiposit morfolojisinde değişiklik gibi parametreler ile ilişkili gözlendi. Grup 4 de genel anlamda en iyi sonuçlar elde edilmesine karşın adiposit viabilitesi ve damarlanma özellikleri haricinde diğer parametreler açısından diğer gruplar ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi. Sonuç: Santrifüj işlemi yağ greftinin purifikasyonunu sağlaması ve adiposit konstrasyonunu arttırması yolları ile adiposit sağkalımında pozitif etkilere sahip olabilir. Santrifüj süreleri karşılaştırıldığında uzamış santrifüj sürelerinde sonuçların daha kötü izlenmesi örneklem sayısının azlığı,kullanılan analiz yöntemi, hayvanlardaki fizyolojik farlılık, yağ grefti verilme hızı ve artmış adiposit hasarı ile ilişkili olabilir. Daha geniş denek grupları ile daha ileri analiz yötemlerinin kullanılması daha güvenilir sonuçların elde edilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fat graft applications have been widely used for reconstruction and aesthetic purposes. When the literature is examined, fat graft has wide range of survival rates. The centrifugation considered as an important factor in survival. Although there are many studies on the centrifugal force in the literature, experimental studies that can reveal long-term results about centrifugation duration are very limited. In our study, the effects of centrifugation duration on the survival of fat were tried to be demonstrated with long-term experimental animal model. It is thought that the study will be a guide in determining the appropriate centrifugation duration. Materials and Methods: Thirty Sprague Dawley rats were included in the study. Five groups were formed in each group. Preparation protocols administered as enbloc fat graft in group 1, minced fat graft in group 2, fat graft centrifuged in 1054 g for 2 minutes in group 3, fat graft centrifuged in 1054 g for 3 minutes in group 4 and fat graft centrifuged in 1054 g in group 4 for 4 minutes in group 5. Fat grafts were obtained by excision from rat inguinal fat pads. After 12 weeks of follow-up, histopathological examination was performed with HE staining. Results: Enbloked fat graft group was observed to be associated with necrosis, fibrosis, inflammation, vacuosis, alterations in adipocyte morphology. Although the best results were obtained in Group 4, there was no statistically significant difference between the other groups except of adipocyte viability and vascularity parameters. Conclusion: The centrifugation process may have positive effects on adipocyte survival by means of purifying the fat graft and increasing adipocyte concentration. When the centrifugal durations are compared, poorer monitoring of the results in prolonged centrifugation duration may be related to the low number of samples, the method of analysis used, physiological differences in animals, flow- rate of fat grafting and increased adipocyte damage. The use of larger groups of subjects and the use of further analysis methods may lead to more reliable results.