Ebû Katâde'nin hayatı ve rivâyetleri
The life of Ebû Katâde and his narratives
- Tez No: 532806
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebû Katâde, Peygamber'in Süvarisi, rivayet, sahâbe, hadis, Abu Qatada, Probhet's Sovior, narration, companion, hadith
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Hz. Peygamber'i (sav) en iyi anlayanlar hiç şüphesiz ki sahabedir. Ümmetin sahâbeyi bilmesi, Hz. Peygamber'i (sav) de anlamayı kolaylaştıracaktır. Bu çalışmanın amacı sahâbeden Ebû Katâde'nin hayatını ortaya çıkarmak, anlamak ve rivayet ettiği hadisleri tespit etmektir. Bu çalışmada ilk yazılı dinî eserlerden yararlandık. Ebû Katâde'nin yaşamını ve diğer sahâbiler gibi Hz. Peygamber'e (sav) olan bağlılığını gördük. Kendisi, daha çok savaşlarda gösterdiği kahramanlıklarla tanınmasına rağmen rivayet ettiği hadislerin çoğunun hayatın değişik alanlarıyla ilgili olduğuna şahit olduk. Böylece her sahâbinin örnek alınması gerektiğine olan inancımız daha da kuvvetlendi. Tezimiz kısaca üç bölümden oluşur. Birinci bölümde Ebû Katâde'nin hayatına yer verdik. Bu bağlamda Ebû Katâde'nin asıl adını, doğumunu, Müslüman olma sürecini, ailesini, katıldığı seferleri ve vefatını araştırdık. İkinci bölümde Ebû Katâde'nin rivayet ettiği hadisler ve bu hadislerin hangi kaynaklarda geçtiğini ele aldık. Üçüncü bölümde ise Ebû Katâde'nin rivayet ettiği hadisleri konu ve ravi bakımından değerlendirmesini yaptık. Sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yaptık ve tespit ettiğimiz hususlara değindik.
Özet (Çeviri)
The companions of the Probhhet are the ones who understood him best. Knowing the companions will make it easy to understand the Probhet for Ummah. The aim of the study is to identify the hadiths that reveal and narrate the life of Abu Qatada, the companion. We used the first written religious works in this study. We have seen the life of Abu Qatada and his devotion to Probhet Muhammad like other companion. Even though he is a warrior, we have witnessed that the hadiths he narrated are related to various fields of life. Therefore, the belief that we should take the companions as examples became stronger. Our thesis consists of there parts in brief. In the first part we gave place to the life of Abu Qatada. In the second part the Abu Qatada's tales and past sources. In the third part we made the evaulation of the Abu Qatada's rituals in terms of subject and hadith technigue. We made a general assessment of the conclusion and pointed out the issues we have identified.