Kurumsallaşma sürecinde hisselerin halka arzı ve şirket ömrü: BİST uygulaması
Public offering of the shares and the life of the firms in the process of institutionalization: An implementation in BIST
  1. Tez No: 532832
  2. Yazar: RIDVAN YAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY SAKARYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, halka arz, Borsa, şirket ömrü, Institutionalization, public offering of the shares, the stock market, company life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma ile kurumsallaşma sürecini yaşayan ve bu yolda hisselerini halka arzederek önemli aşamaya gelen şirketlerin Borsa'nın ilk faaliyete başladığı 1986 yılından 2017 yılı sonuna kadar ömürlerindeki değişimler incelenmiştir. Çalışma 31 yıllık süreyi kapsamakta olup, eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) ve yeni adıyla Borsa İstanbul Anonim Şirketi'ne (BIST) kote olmuş anonim şirketlerin şirketlerin Borsa'daki ilk işlem günleri itibariyle Borsa'ya giriş yaşları ve Borsa'da kalış süreleri ile bu şirketlerin ortalama yaşlarındaki değişimler üç farklı açıdan incelenmiştir. Söz konusu şirketlerin üç farklı yaş değişimleri ikişer yıllık kesitler oluşturularak, şirketlerin faaliyet gösterdiği sektör ve şirket merkezlerinin bulunduğu coğrafi bölgeler kırılımına göre değişimleri incelenmiştir. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar, bu konudaki ulusal ve uluslararası çalışmalar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the changes in life expectancy from 1986, when the Borsan started its first activity until the end of 2017, when companies that are experiencing the institutionalization process and have made important strides by offering their shares to the public. The study covers a 31-year period and includes the Istanbul Stock Exchange (ISE) and the newly listed companies listed on the Borsa Istanbul Stock Company (BIST) as the first trading days on the Bourse and the ages of their entry into the Bourse, The changes were examined from three different perspectives. Three different age changes of the mentioned companies have been created and the changes in the geographical regions where the companies operate and the geographical regions where the company headquarters are located have been examined. The results obtained with this study, has been compared with national and international studies on this subject.