Mahalle baskısı bağlamında alevi ve sünni ilişkilerinin değerlendirilmesi Malatya örneği
Evaluation of the relationship between alevism sunnism in the context of neighborhood pressure Malatya sample
- Tez No: 532908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Yapı, Toplumsal Norm, Mahalle Baskısı, Önyargı, İnanç, Alevi, Sünni, Malatya, Social Structure, Social Norm, Neighborhood, Prejudice, Faith, Alevi, Sunni, Malatya
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Mahalle baskısı bağlamında Malatya ili merkezinde yaşayan Alevi ve Sünni inancına mensup kişilerin sosyal yaşamlarında birbirlerine yönelik herhangi bir baskının olup olmadığını incelemeyi amaçlayan bu araştırma, üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın kavramsal ve kuramsal kısmını da içeren birinci bölümü; tarihsel süreçte mahallenin işlevi, mahalle baskısının Türkiye gündemine girişi, baskı aracı olarak gözün kullanımı ve mahalle baskısının toplum, topluluk, grup, kişi üzerindeki etkisi çerçevesinde şekillendirilmiştir. İkinci bölümde inanç, kimlik ve etnik yapıya dair konular çeşitli çalışmalar göz önünde bulundurularak irdelenmiştir. Toplumsal yaşamda farklı inanç gruplarından Alevi ve Sünnilerin inanç, ibadet farklılıkları, kimlik gibi noktalarda birbirlerine uyguladıkları dışlama ve baskı ile ilgili konular değerlendirilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise Malatya merkezde yaşayan Alevi ve Sünni katılımcıların düşünce, inanç, ırk, etnik yapı ve kimliğe ilişkin aidiyetlikleri, birey olma, birbirlerini ve karşılaştıkları durumları algılama ve anlamlandırma şekli üzerinden görüşme yöntemi ile yorumlayıcı sosyal bilim açısından ele alınmıştır. Sonuç kısmında; Alevi ve Sünni katılımcıların sosyal ilişkilerinde birbirlerine baskı uygulayıp uygulamadıkları ortaya çıkan bulgular neticesinde kuramsal açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to examine whether there is any pressure in the context of the neighborhood pressure on each other in the social life of people, belonging to the Alevi and Sunni beliefs living in the Malatya province center, ,consists of three parts. The first part, which includes the conceptual and theoretical part of the research; The function of the neighborhood in historical process, entering of the neighborhood pressure into Turkey's agenda, the use of eye as a means of pressure, and formed within framework of the neighborhood pressure's impact on community, the group and individuals. In the second part, the issues of belief, identity and ethnic structure were examined considering various studies. In social life, different belief groups have assessed issues of Alevis and Sunnis' exclusion and oppression that they have applied to each other in places such as faith, worship differences, identity. In the third part of the study, the Alevi and Sunni participants living in the center of Malatya were examined taken from the perspective of interpreting social science by using the interview method in terms of their beliefs,thoughts, race, ethnicity and sense of belonging to an identity, perception and interpretation of eachother and situations they faced. In the conclusion section; it is theoretically evaluated in terms of findings, whether Alevis and Sunni participants exerted pressure on each other in their social relations.