İtfayecilik mesleği için dijital eğitsel içerik tasarımı
Digital educational content design for the firefighting profession
  1. Tez No: 866316
  2. Yazar: YASİN TAHİR KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İtfaiyecilik, mesleki eğitim, eğitsel içerik tasarımı, görsel eğitim, Firefighting, vocational training, educational content design, visual education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İtfaiyecilik mesleği, dünya genelinde meşakkatli ve saygı gören bir meslek olarak bilinir. İtfaiyeciler, cesaretleriyle tanınan ve can kurtarmak adına her türlü tehlikeye atılabilecek özverili profesyonellerdir. Yangınlar başta olmak üzere arama kurtarma, sel, su baskını, trafik kazaları, hayvan kurtarma ve intihara teşebbüs vakaları gibi birçok olaya müdahale ederler. Mahalli düzeyde faaliyet gösteren itfaiye teşkilatları, ülkemizin her il ve ilçesinde bulunmaktadır. Bu zorlu olaylara müdahale etmek, ciddi eğitim ve tecrübe gerektirir. Son on yılda, afetlerin sıklığı ve şiddeti, itfaiyecilik mesleğinin eğitim gereksinimini daha önemli hale getirmiştir. Bu bağlamda, Meslek Yüksekokulları ve liselerde itfaiyecilik ve sivil savunma programları sunulmaktadır. İtfaiyecilik mesleğinde günlük, haftalık, aylık ve yıllık eğitim programları da bulunmaktadır. Bu programlar genellikle 1-2 saat süren teorik ve uygulamalı eğitimleri içerir. Eğitimlerin önemli bir bölümü araç ve ekipman kullanımına odaklanır. Bu ekipmanlar, itfaiye ve kurtarma personeli için kritiktir. Çalışmamız, bu ekipmanların dijital ortama aktarılmasıyla her yerde ve her koşulda eğitim yapılabilmesini amaçlamaktadır. Ekipmanların eğitimi, genellikle maliyetli olup, kullanım sıklığı nedeniyle arızalanabilirler. İtfaiye okullarında teorik eğitim verilir, ancak pratik eğitim eksikliği mevcuttur. Bu durum, personelin stres altında unutma veya çelişki yaşamasına neden olabilir. Bu nedenlerle itfaiye personellerinin rahatlıkla erişebileceği çevrimiçi ve görsel eğitim materyallerinin hazır bulunması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Ankara İtfaiyesi envanterinde bulunan, itfaiye ve arama kurtarma sektöründe sıklıkla kullanılan ve karmaşık yapılara sahip kaldırma yastıkları, atlama yatağı, iniş ve emniyet aleti, temiz hava solunum cihazı, sismik akustik dinleme cihazı ve araç üstü kuru kimyevi toz tankı ekipmanları özelinde durulmuştur. Sayılan ekipmanların öncelikle parçalarının tanıtımı, kurulumu ve kullanımı ile alakalı sıralamalı olarak kısa ve öz bir şekilde senaryolar oluşturulmuştur. Oluşturulan senaryo ve sıralamaya bağlı kalınarak ekipmanlar öncelikle video çekimi yöntemi ile dijital ortama aktarılmış, dış seslendirme yöntemi ve hareketli görsel içeriklerle harmanlanarak dijital eğitsel bir içerik oluşturulmuştur. Çalışma ile itfaiye personellerinin eğitimlerinde ciddi bir zaman tasarrufu, itfaiye okullarında öğrenim gören gençlerin ekipman hakkında daha çok görsel bilgiye sahip olması, olay yerindeki ekipman kullanıcılarının hafızalarını tazelemeleri ve itfaiyecilik sektöründe teknolojinin daha aktif olarak kullanılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Firefighting is known around the world as a challenging, demanding, and respected profession. Firefighters are dedicated professionals, known for their courage and willing to risk everything to save lives. They tackle many incidents, including fires, search and rescue, floods, flooding, traffic accidents, animal rescue and suicide attempts. Fire departments operating at the local level are located in every district of our country. Responding to these challenging incidents requires serious training and experience. In the last decade, the frequency and severity of disasters have made the training requirements of the firefighting profession more important. In this context, firefighting and civil defence programs are provided in Vocational Schools and high schools. There are also daily, weekly, monthly, and annual training programs in the firefighting profession. These programs usually include theoretical and practical trainings lasting 1-2 hours. A significant part of the training focuses on the use of vehicles and equipment. This equipment is critical for fire and rescue personnel. The aim of our work is to digitize this equipment so that training can be done anywhere and under any conditions. The training of equipment is often costly and can break down due to the frequency of use. Theoretical training is given in fire schools, but there is a lack of practical training. This may cause staff to forget or experience conflict under stress. For these reasons, it is important that online and visual training materials are readily available for fire department personnel. This study focuses on the lifting cushions, jump bed, landing and safety device, fresh air breathing apparatus, seismic acoustic listening device and vehicle mounted dry chemical powder tank equipment in the inventory of Ankara Fire Department, which are frequently used in the fire brigade and search and rescue sector and have complex structures. Scenarios were created in a short and brief manner in a sequential order regarding the introduction, installation, and use of the parts of the aforementioned equipment. Adhering to the created scenario and sequence, the equipment was first transferred to the digital environment by video recording method, and a digital educational content was created by blending it with external voiceover method and moving visual content. With this study, it is aimed to save a significant amount of time in the training of firefighters, to provide young people studying in fire schools with more visual information about the equipment, to refresh the memories of equipment users at the scene and to use technology more actively in the firefighting sector.