4857 sayılı İş Kanunu'na göre yıllık ücretli izin
Annual paid leave according to Labor Law no 4857
  1. Tez No: 532954
  2. Yazar: EDA POLAT BİRLİKSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DUYGU ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşçinin Dinlenme Hürriyeti, Yıllık İzin, Yıllık İzin Ücreti, Employees Liberty to Rest, Annual Leave, Paid Annual Leave
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
4857 sayılı İş Kanunu'na Göre Yıllık Ücretli İzin isimli bu çalışmada; bir yıl içerisinde yoğun iş temposunda çalışan işçinin bedenen ve ruhen yorgunluğunun telafisi için işçiye belli şekil şartlarına tabi olmak kaydıyla belli sürelerle ücret karşılığında yıllık izin verilmek suretiyle sağlanan dinlenme hürriyeti irdelenmeye çalışılmıştır.Çalışmamızda inceleme yöntemi olarak literatür taraması, konuya ilişkin 4857 sayılı İş Kanunu ve bağlı yönetmelik ve özellikle 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun getirmiş olduğu yeni düzenlemelerin yıllık ücretli izin hakkına etkisi,Yargıtay'ın son ictihatları çerçevesinde incelenmiştir. Yıllık ücretli izin hakkı; 1982 Anayasası'nda teminat altına alınması ve 4857 sayılı yasa ve bağlı yönetmelikle çerçevesi çizilmesine rağmen,ülkemizde işverenlerin tutumu,işçilerin yıllık izin konusundaki bilinçsizliği sebebiyle ihlallere maruz kalmaktadır.Bu çalışmamızda yaşanan bu ihlaller,kanuni yükümlülükler çerçevesinde incelenerek uygulamada yaşanan sorunlara çözüm önerisi getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study called Annual Paid Leave According to Labor Law No 4857, we tried to address the liberty of resting provided to the employee that worked under intense work tempo throughout a year as a paid annual leave in determined periods under certain forms in order to compensate for the bodily and spiritual exhaustion of the employee. Literature scanning, Labor Law no 4857 and the relevant regulations related to the subject and especially the effects of the new regulations that was brought by Labor Courts Law No 7036 to the annual paid leave right have been analyzed around the latest decisions of the Supreme Court as the analysis method in our study. Even though it was secured by the 1982 Constitution and the scope was determined by the law no 4857 and the relevant regulations, the annual paid leave right is exposed to violations due to the attitudes of the employers and the unconsciousness of the employees regarding the annual paid leave in our country. In this study, we tried to offer solutions to the problems seen in practice by analyzing these violations around the legal obligations.