Sosyokültürel ve ekonomik faktörler çerçevesinde erken evlilikler: Bingöl ili örneği
(Early marriages in terms socio-cultural and economic factors: The sample of Bingol
- Tez No: 533029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇALDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erken evlilik, Bingöl, Çocuk Gelinler, Geleneksellik, Çocuk Evliliği, Early Marriage, Child Brides, Bingol, Conventionalism, Child Marriage
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Erken evlilikler, ataerkil yapı ve geleneksel kültürün bir ürünü olarak nesiller boyu devam edegelmiştir. Ancak büyük bir sorun olan bu durum toplumun çoğunluğu tarafından bir“sorun”olarak değerlendirilmemektedir. Ataerkil yapı ve geleneksel kültürün meşrulaştırdığı bu evlilikler özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde yıkıcı etkilere neden olmaktadır. Ataerkil yapı ve geleneksel kültürün bir ürünü olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kız çocukları üzerinde daha etkili olduğu ve kız çocuklarının çok daha erken yaşta evlendirilmeleri ile erken evliliklerden en fazla kız çocuklarının zarar görecekleri görüşünden hareketle, Bingöl İli Merkez İlçesinde erken yaşta rıza dâhilinde veya zorla evlendirilmiş yirmi kadınla gerçekleştirilen bire bir görüşmelerle, çok boyutu olan bu sağlıksız yapının çocuk yaştaki kadınlar üzerinde yarattığı sosyo-kültürel ve ekonomik etkilerini ortaya koymak ve erken evliliklerin azalması yönünde literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çok boyutu olan bu sağlıksız yapının erken evlilik yapan veya yapmak zorunda kalan kadınlar üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortaya çıkarmak ve bir insan hakkı ihlali olan çocuk evliliği ile ilgili toplumsal farkındalığın yaratılmasına hizmet etmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Early marriages continue to exist extensively today and are not regarded as a“problem”by the majority of the society, by virtue of the acceptance and continuity of the practices and rituals, which have been maintained as a product of tradition. These marriages, which have emerged as a result of traditional cultures, cause destructive effects, especially on children and women. It is a reality that as a product of tradition, gender inequality is more effective on girls and that girls are married much earlier. As a result, those mostly affected by early marriages are girls. In this study, an attempt was made to reveal the socio-cultural and economic effects of this multi-dimensional and improper case on the women of childhood age through interviews with twenty women who were either married willingly or forced to marry in early ages in Bingöl province Central District. It is also aimed to contribute to the reduction of early marriages in the literature, and to detect the negative effects of this multi-dimensional improper case on women who are engaged in early marriage or have to do so. All in all, it is aimed to serve the creation of social awareness of child marriage, which is a violation of human rights.